Skip to main content

Αδικαιολόγητες ζημιές

Από την έντυπη έκδοση

Αν γίνουν κι άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή του στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, η οποία ακολουθεί κατά πόδας την αντίστοιχη της Fed.

Αντιπροτείνει ηπιότερες αυξήσεις, συνδυαζόμενες με σφίξιμο της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να είναι αποτελεσματική η «μάχη» απέναντι στον πληθωρισμό.

Η ανοιχτή, λογική, παρέμβαση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη καταδεικνύει και τις διαφορές απόψεων μέσα στην ΕΚΤ για τον χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής απέναντι στον πληθωρισμό. Ο διαχωρισμός σε «γεράκια» και «περιστέρια» ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση, όπου αποφασίστηκε η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Τα «γεράκια» -είτε υπερτερούν αριθμητικά είτε, εκ φύσεως, είναι πιο ρωμαλέα από τα «περιστέρια» – επέβαλαν την άποψή τους, διασπείροντας ανησυχία και φόβο στους πολίτες και στις επιχειρήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, που βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται.

Ήδη τα πρώτα ειδοποιητήρια των τραπεζών προκαλούν σοκ σε λήπτες δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, έχοντας μάλιστα ενσωματώσει μόνο τις πρώτες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Προσεχώς, που οι δόσεις των δανείων θα υπολογιστούν με τα νέα υψηλότερα επιτόκια, θα δοκιμαστούν τα μέγιστα οι αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα οδηγηθούμε ξανά σε έναν νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείων.

Επίσης, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τα Ταμεία αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του έτους.

Προκειμένου να προλάβει αντίστοιχο -και μεγαλύτερο πρόβλημα για τα χρέη προς την εφορία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε να παγώσει την επίδραση των βασικών επιτοκίων στον εκτοκισμό των ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών. Πρόκειται για τις πρώτες «αδικαιολόγητες ζημιές» της επιθετικής επιτοκιακής πολιτικής και η συνέχεια θα είναι δύσκολη.