Skip to main content

Η τελευταία τακτική Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία: Εχθρότητα προς την Ελλάδα

Του Μπασκίν Οράν

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Το AKP-MHP πλησιάζει στο τέλος του. Υπάρχουν τρια ξεκάθαρα σημάδια για αυτό:

1) Τα μεγάφωνα των τζαμιών που καλούν για προσευχή, έχουν τέτοια ένταση, που ενοχλούν τους πιστούς και τους αποξενώνουν από τη θρησκεία.

2) Βρέχει απειλές προς τους γείτονές μας, για χρήση στην εσωτερική πολιτική.

3) Αύξηση των απαγορεύσεων στην εσωτερική πολιτική.

Για το πρώτο έχω γράψει σχετικό άρθρο. Το δεύτερο επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Αυτή τη φορά είναι ενεργή η απειλή εισβολής στην Ελλάδα και όχι στη Συρία.Ο Erdogan είχε πει τον Μάιο «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», απευθυνόμενος στη Συρία. Όταν ο υποστηρικτής του Άσαντ, Πούτιν, δεν του έδωσε άδεια, επί μήνες δεν εισβάλαμε στη Συρία και έτσι στραφήκαμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιοώντας τις ίδιες απειλές. «Όταν λέμε ότι θα έλθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, εννοούμε όταν έλθει η ώρα».

Απαιτούμε να πάρουμε κάποια από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα οποία θεωρούμε ότι είναι «κατεχόμενα από την Ελλάδα». Ούτε στην απόβαση του 1974 στην Κύπρο δεν απειλήσαμε έτσι τον γείτονά μας. Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών (που σημαίνει ότι δεν είχε ακόμη καταργηθεί τότε) έκανε γραπτή δήλωση στις 03.10.2016:

«Τα νησιά που λέγεται ότι είναι κατεχόμενα, δεν βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων που καθορίζονται από διεθνή συμφωνία. Οι ισχυρισμοί και οι ειδήσεις ότι η Τουρκία έχει μεταβιβάσει την κυριαρχία ορισμένων νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος σε άλλη χώρα από το 2003 είναι εντελώς αναληθή.

Τώρα έχει γίνει ρεαλιστικό ότι απειλούμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, όταν οι ΗΠΑ έκαναν άρση το εμπάργκο όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία (συγγνώμη, την ελληνοκυπριακή διοίκηση), ανακοινώσαμε ότι θα στείλουμε επιπλέον δύναμη εκτός από τους περίπου 40.000 στρατιώτες μας που είναι στην ΤΔΒΚ. Μήπως με αυτούς σκοπεύουμε να αντικαταστήσουμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, στον οποίον λέμε “Αν δεν αναγνωρίζετε την ΤΔΒΚ, αποσυρθείτε!”;

***

Το τελευταίο μας επιχείρημα: Μας προκαλούν, οι Έλληνες έχουν κλειδώσει με ραντάρ τα αεροπλάνα μας.

Το έκαναν, έτσι είναι, αλλά αδερφέ μου, αυτό το κλείδωμα των ραντάρ, που σημαίνει “Φύγε από εδώ, είσαι στο στόχο μου”, έγινε ενώ τουρκικά και ελληνικά αεροπλάνα πετάνε εδώ και χρόνια και δεν αρκούνται σε αυτό, επιδίδονται σε εμπλοκές, τις οποίες έχουν μετατρέψει σε ένα είδος «εθνικού σπορ».

Υπάρχει μια θρυλική ταινία του Τζέιμς Ντιν που έγινε το 1955, όπου μια σκηνή χρησιμοποιήθηκε ακόμη και από ειδικούς της θεωρίας παιγνίων για να εξηγήσουν την κρίση των πυραύλων της Κούβας του 1962. Σε μια σκηνή δύο έφηβοι οδηγούν το αυτοκίνητο προς το γκρεμό, όποιος πάρει πρώτος το τιμόνι θα θεωρηθεί «κοτόπουλο» (δειλός) ) και θα χλευαστεί. Αυτοί οι νεαροί χειριστές των μαχητικών σχεδόν αγγίζουν  τα φτερά των αεροσκαφών τους, κατά τη διάρκεια μιας εμπλοκής. Μάλιστα, τον Μάιο του 2006, δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν εξαιτίας αυτού, ο χειριστής του δικού μας πήδηξε με αλεξίπτωτο και ο Έλληνας πιλότος πέθανε.

***

Η ισχυρότερη υποστήριξη στην εθνικιστική πολιτική της κυβέρνησης προέρχεται από τους απόστρατους αξιωματικούς.

Για παράδειγμα, ο απόστρατος υποναύαρχος Cihat Yaycı, που μαζί με τον απόστρατο υποναύαρχο Cem Gürdeniz διεκδικεί την πατρότητα του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι αυτός που είπε το σύνθημα: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο Εθνικός μας Όρκος». Ο Yaycı στις 08.09.2022 ανέβασε ένα βίντεο το οποίο λέει: «Δεν υπήρξε κανένας που θα μπορούσε να δείξει μια στιγμή που η Ελλάδα έδειξε φιλία στην Τουρκία από το 1821 μέχρι σήμερα».

Μάλιστα κύριε ναύαρχέ μου, εμείς τους καταλάβαμε από το 1458 και μέχρι το 1828 τους είχαμε σκλαβωμένους, τι θα πρέπει να κάνουν, να μας ευλογούν;

Ο ναύαρχος συνεχίζει, και παραθέτουμε αυτά που είπε χωρίς κανένα σχόλιο, για να μην χαλάσει η πρωτοτυπία του: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν στόχο να μας απομακρύνουν από το ΝΑΤΟ. Μετά θα πάρουν τη ελληνοκυπριακή διοίκηση στο ΝΑΤΟ και μετά θα επέμβουν στην Τουρκία χρησιμοποιώντας το Άρθρο 5 [το άρθρο της Συμμαχίας για ένοπλη βοήθεια στο μέλος του ΝΑΤΟ που δέχτηκε επίθεση] μόνο και μόνο επειδή εισέβαλε σε χώρα του ΝΑΤΟ».

Ο Yaycı είναι γνωστός για το FETOMETRE, το οποίο ανέπτυξε για να ανιχνεύσει τη δομή του FETO στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το FETOMETRE έχει 350 κριτήρια, τα οποία οδήγησαν στην απόλυση περίπου 4.000 στελεχών από τις Ναυτικές Δυνάμεις.

Έγινε υποναύαρχος αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, αλλά κάτι συνέβη, τον μετέθεσαν από τη θέση που κατείχε και αμέσως μετά παραιτήθηκε τον Μάιο του 2020. Το πιο γνωστό του έργο είναι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας, που ξεκινά από το ανατολικό άκρο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο με κατεύθυνση Β-Ν και δίνει το μισό Αιγαίο στην Τουρκία.

Όμως, δεν ήταν τόσο υπερβολικός, όσο ο A. Y. Yıldırım, ένα στέλεχος από τις Εστίες των Γκρίζων Λύκων, ο οποίος πόζαρε με τον αρχηγό του κόμματος των Γρκίζων Λύκων κρατώντας  και οι δυο έναν χάρτη «του Εθνικού μας Όρκου στις θάλασσες», ο οποίος έδειχνε ως τουρκική ακόμα και την Κρήτη.

***

Επιπλέον, όταν η Ελλάδα, της οποίας ο συνολικός πληθυσμός (11 εκατομμύρια) είναι μικρότερος από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (18,5 εκατομμύρια) της Τουρκίας, μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά που της δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης, με την προϋπόθεση να μην τα στρατιωτικοποιήσει, ήλθε η σειρά του πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνταγματάρχη ε.α. Ümit Yalım, να γράψει για τη Λωζάνη:

«Τα εννέα νησιά του Βορείου Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα μόνο με δικαίωμα χρήσης. Η ιδιοκτησία, η κυριαρχία, η θαλάσσια δικαιοδοσία και ο εναέριος χώρος αυτών των νησιών παρέμειναν στην Τουρκία».

Θα ήθελα να παρουσιάσω αυτήν την… εξαιρετική δήλωση χωρίς σχόλια για να μην χαλάσω την πρωτοτυπία της, αλλά δεν το αντέχω: Δηλαδή αυτά τα νησιά είναι ακριβώς όπως η χρονομίσθωση; Η χρήση δόθηκε στους Έλληνες και η ιδιοκτησία στην τουριστική εταιρεία, συγγνώμη, στην Τουρκία;

Α, έγραψα πολλά, αλλά θα το ξαναγράψω: Η Ελλάδα άρχισε να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στα Στενά (Λήμνος, Σαμοθράκη) τη δεκαετία του 1930, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν ο ιταλικός κίνδυνος και για τα δύο κράτη βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και η Τουρκία τότε το αποδέχτηκε και υποστήριξε σε μια κοινοβουλευτική ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών T. R. Aras (1936).

***

Στο μεταξύ, δεν μένουμε άπραγοι σε άλλους τομείς. Ως υποκατάστατο της αποτυχίας εισβολής στη Συρία, η ΜΙΤ πραγματοποιεί συνεχώς «επιχειρήσεις» στα γειτονικά κράτη (Ιράκ, Συρία), ακόμη και απαγωγές ανθρώπων (Κούρδων).

Θέλουμε να μπούμε στην αντιΝΑΤΟϊκή Σαγκάη, χωρίς να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Δεν αρκούμαστε σ’ αυτό, πάμε φέτος στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, που έχει επανειλημμένα απορρίψει και μάλιστα καταδικάσει τη ρητορική δύο κρατών της Τουρκίας για την Κύπρο και λέμε: «Αναγνωρίστε την ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό».

***

Εάν έχετε κουραστεί από την εξωτερική πολιτική, ας πάμε να δούμε ποια κατάσταση στις εσωτερικές πιέσεις:

Σε διαμαρτυρίες που γίνονται στην Τουρκία για την υποστήριξη της Mahsa Amini, συλλαμβάνονται άνθρωποι και κλείνονται στις φυλακές, σαν να είναι η χώρα μας το Ιράν.

Δημοσιεύτηκε ο Απολογισμός Κοινωνικού Κόστους της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης που ισχύει στην Τουρκία. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κατάσταση που επικρατούσε στη διάρκεια της χούντας του Εβρέν. Εάν είστε επιρρεπείς στην κατάθλιψη, μην διαβάσετε τα παρακάτω:

«Ενώ 30.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από όλα τα δημόσια ιδρύματα μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 απολύθηκαν 300.000. Ενώ μετά τις 12 Σεπτεμβρίου 1980 30.000 άνθρωποι πήγαν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες, μετά το 2016 ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στο εξωτερικό υπό την απειλή να κατηγορηθούν ως «τρομοκράτες ή υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στην Τουρκία ξεπέρασε τις 90.000. Ενώ σε 388.000 άτομα δεν δόθηκαν διαβατήρια κατά την περίοδο της 12ης Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 εκατομμύριο υπό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Και πάλι, από την ίδια έκθεση: «… ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο μπορεί να φτάσει τις 750.000 ακόμη, στην Τουρκία της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία έξι χρόνια ως «μέλη ένοπλης οργάνωσης» 1.576.566 άτομα, τα οποία δεν έχουν σκοτώσει ούτε ένα άτομο».

Τι γίνεται με την Επιτροπή Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης, η οποία έχει την ευθύνη για όσους εκδιώχθηκαν με διατάγματα; Οι αποφάσεις της είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης. Ο αντιστράτηγος Erdal Öztürk που εκδιώθηκε από το στρατό με απόφαση της Επιτροπής, αφού αθωώθηκε σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης για να επιστρέψει, κάτι που απορρίφθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

Έχω γράψει πολλές φορές, ας το ξαναγράψω για άλλη μια φορά. Με βάση τα από 27.05.2022 στοιχεία αυτής της Επιτροπής, που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2017: Έχουν υπβληθεί συνολικά 127.000 αιτήσεις. Απορρίφθηκαν 106.970. Υπό έρευνα: 2.895.

Μήπως έχουμε δικαιοσύνη παρόμοια με εκείνη της «Εθνικής Άμυνας»; (σ.τ.μ. Ομάδες αντίστασης που δημιουργήθηκαν μετά το Συνέδριο της Σεβάστειας, τις 4 Σεπτεμβρίου 1919)

Η τουρκική δικαιοσύνη δεν επέβαλε τιμωρία σε άτομο που πήγε στη Συρία για να ενταχθεί στον ISIS τον Οκτώβριο του 2014. Το άτομο αυτό ομολόγησε ότι «οι αστυνομικοί μου έδωσαν μπακλαβά και μου είπαν πήγαινε να πολεμήσεις το PKK», καθώς και ότι έπαιρνε μισθό από τον ISIS και ότι τραυματίστηκε σε σύγκρουση με το PKK. Η τουρκική δικαιωσύνη τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι ήταν καταδότης. Ο προεδρεύων δικαστής έγραψε αντίθετη γνώμη κατά της απόφασης.

Αλλά μην ανησυχείτε. Λένε ότι έρχεται ο νόμος για τη λογοκρισία, είναι ένα απόλυτο ψέμα, μια ολοκληρωτική συκοφαντία, μην το πιστεύετε. Το AKP προετοιμάζεται για ένα νέο δημοκρατικό σύνταγμα. Σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου του κόμματος Ο. Τσελίκ, αυτή η «μεταρρύθμιση» θα είναι «μια πολύ δυνατή υπογραφή στην ιστορία του αγώνα μας για δικαιώματα και ελευθερίες»…

Πηγή: ahvalnews