Skip to main content

Επένδυση στη μνήμη και στο συναίσθημα

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Η χθεσινή φαντασμαγορική τελετή των εγκαινίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό, αλλά και ιστορικό γεγονός.

Έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια προσπάθεια δύο δεκαετιών, στη διάρκεια των οποίων η επένδυση πέρασε από χίλια κύματα, δοκιμάστηκε από την ελληνική γραφειοκρατία, πολεμήθηκε από αντίπαλα συμφέροντα, αλλά τα κατάφερε.

Χθες αγκαλιάστηκε από τους φιλάθλους όχι μόνο της ΑΕΚ, οι οποίοι ένιωσαν πρωτόγνωρες συγκινήσεις, αλλά και από τους φιλάθλους όλων των ομάδων που θέλουν να απολαμβάνουν ποδόσφαιρο σε σύγχρονους αγωνιστικούς χώρους.

Το γήπεδο δεν είναι μια επένδυση σαν τις υπόλοιπες. Δεν πρόκειται για ένα εργοστάσιο, ένα κατάστημα, το οποίο σήμερα είναι εδώ και αύριο μπορεί να μετακομίσει οπουδήποτε στην υφήλιο και να ξεχαστεί, καθώς τα προϊόντα που παράγει θα αντικατασταθούν από άλλα, των ανταγωνιστών.

Το γήπεδο είναι κάτι άλλο, πολύ διαφορετικό. Δεν φεύγει. Ήρθε για να μείνει. Γιατί εμπεριέχει συναίσθημα και ιστορία, που δεν ξεριζώνονται. Ενσωματώνει ιστορικούς δεσμούς με τις παλαιές γενιές και σφυρηλατεί δεσμούς με τις σύγχρονες και τις επόμενες.

Έχει, συνεπώς, πολύ υψηλότερη προστιθέμενη αξία από μια απλή επιχειρηματική επένδυση, στην οποία οι οικονομολόγοι μετράνε το κόστος και την απόδοση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μια ομάδα η οποία είναι συνυφασμένη με την προσφυγιά, οπότε επιπλέον ενσωματώνει και μνήμη και νοσταλγία.

Αυτά τα συναισθήματα ένιωσαν οι πάνω από 30.000 που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του νέου γηπέδου, όπως και όσοι παρακολούθησαν την τελετή από την τηλεόραση. Για όλους αυτούς, η αξία της επένδυσης δεν μπαίνει σε οικονομικά μοντέλα. Είναι ανεκτίμητη.