Skip to main content

Τέλος η «γκρίνια»

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Τα πάντα βαίνουν ομαλά φέτος για τον τουρισμό. Η χρονιά εξελίσσεται με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη από τις αρχές του χρόνου, και τις τελευταίες προκρατήσεις να περιγράφουν μια θερινή περίοδο κατά την οποία η τουριστική αγορά κυριολεκτικά θα «βουλιάξει» από τους ξένους επισκέπτες.

Δεν λείπουν όμως και κάποιες «γκρίνιες» για τη γενικότερη κατάσταση στον κλάδο, με αφορμή κυρίως τα όσα έχει προκαλέσει στην εγχώρια οικονομία η ρωσο-ουκρανική κρίση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης θεσπίζουν μέτρα με σκοπό τη στήριξη γενικότερα της αγοράς προς αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, όπως και τα θετικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, θα λέγαμε πως η όποια «γκρίνια» μάλλον δεν έχει θέση και λογική.

Οι τουριστικοί παράγοντες θα έπρεπε να ανησυχούν για την αδυναμία τους να καλύψουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας και τις ενδεχόμενες συνέπειες στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εν ολίγοις, αυτό που χρειάζεται είναι αυτοκριτική και άρτια προετοιμασία ώστε στο τέλος της σεζόν η εικόνα που θα εκπέμψει στο εξωτερικό η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, να είναι καθ’ όλα θετική.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά, αν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ενεργειακής ακριβείας και του υψηλού πληθωρισμού, δεν έχει παρά να κάνει πράξη τη στρατηγική περί επέκτασης της τουριστικής σεζόν.

Με άλλα λόγια, χρόνος και λόγος για «γκρίνια» δεν υπάρχει… Ειδικά φέτος…