Skip to main content

Golden Cargo: 35 χρόνια στη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα

«Είναι  η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης ανταλλακτικών και εφοδίων πλοίων στη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα»

Τα 35 χρόνια δυναμικής παρουσίας στη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα, κλείνει φέτος η Golden Cargo.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Cargo Κωστής Αχλαδίτης:  «Είναι  η πλέον  εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης ανταλλακτικών και εφοδίων πλοίων στη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα με παρουσία στα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα ξεκινώντας από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Σιγκαπούρη και τον Παναμά με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών πέραν της δια-μεταφοράς και με δραστηριότητα σε άλλους τομείς όπως η πρακτόρευση πλοίων (protectionagency)» «Σήμερα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που αφορούν την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων λύσεων που ενισχύουν την αειφορία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις συχνές γεωπολιτικές αναταράξεις που επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα τον κλάδο της μεταφοράς  και την ενσωμάτωση νέων  τεχνολογιών με άμεσο αντίκτυπο  την μετάβαση από ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον  σε ένα τεχνικό οικοσύστημα διαχείρισης μεταφοράς».

Τι έκανε η εταιρεία

Το 1991 η εταιρεία υπογράφει συμβόλαιο με την ΙΑΤΑ ως πιστοποιημένος δια- μεταφορέας που πληροί τα κριτήρια για απευθείας συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες. (Global Agreements)

Δυο χρόνια αργότερα το 1993 η Golden Cargo έγινε exclusive partner του Δικτιού Hellmann Worldwide Logistics για τη Ελλάδα. Το Brand Hellmann ένα από τα 10 κορυφαία δίκτυα παγκοσμίως μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε παρουσία σε κάθε γωνία του κόσμου.

Η υπηρεσία που κατοχύρωσε  για την Ναυτιλία SOS Logistics τότε Marine Solutions σήμερα έγινε ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία ενός νέου vertical/προϊόντος δια μεταφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Δημιούργησε έτσι ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε όλο τον κόσμο παραδοσιακά εξειδικευμένων & αφιερωμένων στη ναυτιλία 24/7 με κυρίαρχο γνώμονα & αρχή την εξυπηρέτηση των αναγκών των πλοίων

Στα μέσα τις 10ετίας του 2000 αποφάσισε  να αναπτυχθεί περαιτέρω στον Πειραιά όσον αφορά την διακίνηση των ανταλλακτικών μεταφέροντας ένα σημαντικό έργο της δραστηριότητας από τα Hub της Ευρώπης.

«Δύσκολος ο στόχος όμως πέτυχε. Σήμερα μετά από 24 Χρόνια το όνειρο για τον Πειραιά να καθιερωθεί ως διαμετακομιστικός κόμβος έγινε πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Αχλαδίτης και προσέθεσε:

«Με τρανό παράδειγμα την συνεργασία σταθμό με την Attica group, αλλά και νέες συνέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύουν το εγχείρημα. Η Golden Courier, με την WPL πυλώνες στήριξής του έργου της Golden Cargo μετεξελίχτηκαν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις, με στρατηγικές συνεργασίες όπως η αποκλειστική συνεργασία με P&G εταιρεία με τις ποιο αυστηρές διαδικασίες/Standards παγκοσμίως εμπιστεύτηκε τη διαχείριση των προϊόντων της μέσα στις δίκες της εγκαταστάσεις. Σήμερα στα Retail logistics η Golden Cargo συνεχίζει να πρωτοπορεί προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους πελάτες της».

Όπως είπε ο κ. Αχλαδίτης «αναλάβαμε τον ρόλο του επίσημου Logistics provider της Ιαπωνικής Ολυμπιακής ομάδας στουs Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και τον αντίστοιχο ρόλο κατά την διάρκεια των πάρα Ολυμπιακών για την Ελληνική πάρα Ολυμπιακή Επιτροπή Αναλάβαμε τη οργάνωση του συνόλου της διακίνησης των ανταλλακτικών των αεροσκαφών της ΟΑ. Έργο απαιτητικό με πολύ γρήγορες αποφάσεις και ελάχιστο χρόνο αντίδρασης και εκτέλεσης .

Αερομεταφορές

Ειδική αναφορά έκανε και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου προϊόντος αερομεταφοράς (Marine Concept) που αφορά την ναυτιλία με την κορυφαία αεροπορική εταιρείας της Ευρώπης και εκ των ηγετών του χώρου, Lufthansa Cargo «που ήρθε όχι μόνο ως το επιστέγασμα μιας πολυετούς συνεργασίας αλλά και ως αποτέλεσμα της ανακήρυξης μας ως η πρώτη και μοναδική ελληνική εταιρεία, μέχρι σήμερα, που φέρει τον τίτλο Lufthansa Cargo Business Partner».

«Αναπτύξαμε και διαχειριζόμαστε με επιτυχία και αλλά προϊόντα δια μεταφοράς όπως τα φρέσκα αλιεύματα, φάρμακα & φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και ποιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως η μεταφορά ανταλλακτικών αεροσκαφών και κυρίως η καθετοποιημένη υπηρεσία ναυλώσεων αεροσκαφών Cargo και PJ. (OBC- Critical Solutions) Περίπλοκα projects όπως η μεταφορά Scrubbers, propellers and Rudder stocks ολοκληρώθηκαν με απολυτή επιτυχία»

Συνέχισε αναφερόμενος στη μεταφορά ψηφοδελτίων από την Ελλάδα στην Νιγηρία το 2018 και στην Κένυα το 2022 με το συνολικό μεταφορικό έργο να υπολογίζεται σε περίπου 3.500 τόνους εκλογικού υλικού (πάνω από 40 πτήσεις συνολικά).

«Η συνεργασία μας, ως αποκλειστικού παρόχου logistics, με τον TAP (διαχειριστή του αγωγού φυσικού αεριού) κατοχυρώνει την παρουσία μας και στο χώρο της ενέργειας. Ακολουθεί ένα νέο project στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση μας. Κατά την περίοδο της πανδημίας , εντός μιας εντελώς διαταραγμένης εφοδιαστική αλυσίδας, με την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών & επιβατικών αεροσκαφών να είναι καθηλωμένα στα αεροδρόμια, και με κρίσιμους σταθμούς διακίνησης εμπορευμάτων σε σχεδόν πλήρη ακινησία η Golden Cargo ανταποκρίθηκε πλήρως σε ότι ανέλαβε να διεκπεραιώσει ακόμα και σε χώρες με εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδίτη ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει «στο γραφείο μας στον Παναμά οπού διεκπεραιωθήκαν επιτυχώς και υπό αυστηρά πρωτόκολλα αλλαγές πληρωμάτων για δεκάδες πλοία χωρίς να καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα covid κατά την διάρκεια των διαδικασιών. Καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις ανάγκες τροφοδοσίας του υγειονομικού μηχανισμού της χώρας για όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και την εισαγωγή των απαραίτητων Self-test από την Κίνα για περίπου 18 μήνες, ενώ οργανώσαμε και την διαχείριση εδάφους στο αεροδρόμιο του Tianjin για λογαριασμό της Aegean Airlines η οποία εκτελούσε πτήσεις με σκοπό την εισαγωγή υλικού ΜΑΠ. Λειτουργήσαμε ως σύμβουλος του Υπουργείου υγείας για την ασφαλή μεταφορά των εμβολίων ενώ διαχειριστήκαμε τις αεροπορικές μεταφορές των εμβολίων που δώρισε η Ελληνική Κυβέρνηση σε χώρες όπως μεταξύ άλλων η Γεωργία, η Αίγυπτος, η Γκαμπόν και η Ουκρανία.»

Η εταιρεία συμμετείχε ενεργά  στις αποστολές των υλικών προσωρινής στέγασης & ειδών πρώτης ανάγκης των πληγέντων από στις φυσικές καταστροφές σε Εύβοια, Ρόδο & πιο πρόσφατα στην Θεσσαλία μέσα από την αποκλειστική συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. (Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας )

Τελωνειακές υποθέσεις

Αναφέρθηκε και στο πρότυπο σύστημα διαχείρισης τελωνειακών αποθηκών με την άμεση απαλλαγή του ΦΠΑ των εμπορευμάτων αλλά και τις απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγής, εισαγωγής & αποταμίευσης εμπορευμάτων.

«Ένα σύστημα/λύση που αυτή την στιγμή έχει γίνει ο κανόνας για το σύνολο των εμπλεκόμενων στην ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα όσον αφορά τις τελωνειακές διατυπώσεις από/προς την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Αχλαδίτης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Golden Cargo συμμετέχει ενεργά στα εκπαιδευτικά προγράμματα των πανεπιστήμιων Πειραιώς και Αιγαίου, προσφέροντας πρακτική γνώση στους φοιτητές των τμημάτων, ενώ υποστηρίζει ένθερμα και ενεργά την προσπάθεια του Yes Forum για την προώθηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας ως επαγγελματικό προορισμό στους νέους/νέες που βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης του επαγγελματικού τους μέλλοντος.

«Νιώθουμε υπερήφανοι για την εξέλιξη της εταιρείας μας είμαστε η πλέον εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης ανταλλακτικών και εφοδίων πλοίων στη Ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα με παρουσία στα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα ξεκινώντας από την Ελλάδα, Κύπρο, την Σιγκαπούρη και τον Παναμά με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών πέραν της δια-μεταφοράς και με δραστηριότητα σε άλλους τομείς όπως η πρακτόρευση πλοίων (protection agency)», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Cargo, και προσέθεσε: «Σήμερα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που αφορούν την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων λύσεων που ενισχύουν την αειφορία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις συχνές γεωπολιτικές αναταράξεις που επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα τον κλάδο της μεταφοράς και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών με άμεσο αντίκτυπο την μετάβαση από ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον σε ένα τεχνικό οικοσύστημα διαχείρισης μεταφοράς».

Το περιβάλλον

Όσον αφορά το περιβάλλον ο κ. Αχλαδίτης τόνισε: «Έχοντας κάνει τα πρώτα βήματα όσον αφορά τον εξ ορθολογισμό της χρήσης ων πόρων που επηρεάζουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα την χρήση νέας τεχνολογίας οχημάτων, ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και επαναχρησιμοποίηση υλικών, έλεγχο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τον εκπομπών CO2 στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, προσαρμοζόμαστε με ταχύ ρυθμό στην νέα πραγματικότητα¨

Επιπροσθέτως προσέθεσε: «μέσα από την συνεργασία με την Hellmann η Golden Cargo ως ο επίσημος αντιπρόσωπος πωλήσεων για Ελλάδα & Κύπρο για την Dronamics, συμμετέχει στο ίσως πιο πρωτοποριακό προϊόν αερομεταφοράς παγκοσμίως. Την εκτέλεση εμπορευματικών πτήσεων με drone αεροσκάφη που θα συντελέσει στην άμεση και ταχύτατη μεταφορά αγαθών, εμπορευμάτων, ειδών πρώτης ανάγκης όχι μόνο μεταξύ πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά κυρίως στα νησιά κάνοντας πράξη την αυθημερόν παράδοση σε αυτά. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία “Smart Island Naxos” του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Amazon Web Services που έχει ως στόχο να δοκιμάσει καινοτομικές τεχνολογικές λύσεις αναπτύσσοντας «έξυπνες» λύσεις για το νησί της Νάξου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και μη επανδρωμένες πτήσεις με στόχο τις μικρό μεταφορές εμπορευμάτων στο Αιγαίο με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών οι οποίες σε ένα νησί πολλαπλασιάζονται λόγω αντικειμενικών ή εγγενών δυσκολιών εξαιτίας της απομόνωσης Είμαστε περήφανοι για την εμπιστοσύνη που λαμβάνουμε καθημερινά από εσάς και τους συνεργάτες μας Υπερήφανοι και ευγνώμονες στη δική μας διοίκηση την οικογένεια που μας υποστηρίζει και μας καθοδηγεί για να δημιουργούμε Ότι δεν είναι έτοιμο δημιουργείται και η δημιουργία είναι η δική μας καθημερινή προσπάθεια».