Skip to main content

Έως 300% πάνω οι ναύλοι στα containerships

Danaos Corp: 973,5 εκατ. δολ. έσοδα το 2023 - 2,3 δισ. δολ. τα συμβασιοποιημένα έσοδα

Σε ποσοστό ακόμα και 300% έχουν αυξηθεί οι ναύλοι στα κοντέινερ, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο δρ Ιωάννης Κούστας σχολιάζοντας την αγορά, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023 της Danaos Corp. Η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία είχε πέρσι έσοδα ύψους 973,5 εκατ. δολ., διατηρώντας τις επιδόσεις στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022 (993,3 εκατ. δολ.). Παράλληλα, τα συμβασιοποιημένα έσοδά της ανέρχονται σε 2,3 δισ. δολάρια.

Η Danaos, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ανεξάρτητες εταιρείες με containerships, έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα και στην αγορά των bulk carriers, με την απόκτηση μέχρι τώρα εννέα capes.

Σύμφωνα με τον κ. Κούστα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επεκτάθηκε στις θάλασσες με επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτό, υπογράμμισε, άλλαξε δραματικά τις εμπορικές διαδρομές αλλά και τις επιδόσεις των εταιρειών τακτικών γραμμών, καθώς οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να δρομολογήσουν τα πλοία τους μακριά από τη Διώρυγα του Σουέζ, διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αυτό με τη σειρά του, τόνισε, αύξησε τη ζήτηση σε τονομίλια, οδηγώντας σε έλλειψη χωρητικότητας, που οδήγησε τις τιμές των containers σε σημαντική αύξηση έως και 300%, ενώ αναμένεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες όσο συνεχίζεται η διαταραχή.

«Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε εξασφαλίσει κάποιες πρόσθετες ναυλώσεις για τα πλοία μας σε πολύ υγιή επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κούστας.

Τα νεότευκτα

Η Danaos παρήγγειλε πρόσφατα δύο ακόμη πλοία χωρητικότητας 8.258 TEUs στο ναυπηγείο Yangzijiang. Με την τελευταία συμφωνία έχει συνολικά τέσσερα πλοία υπό κατασκευή στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, με προγραμματισμένες παραδόσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Συνολικά η Danaos έχει 12 containerships υπό ναυπήγηση και όλα είναι methanol ready, ενώ έχουν σχεδιαστεί με τα πιο πρόσφατα οικολογικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον σχολιασμό της Danaos, η ζήτηση για κλίνες στα ναυπηγεία είναι πολύ υψηλή, καθώς ο κλάδος κινείται γρήγορα προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη λειτουργία eco πλοίων.

«Καθώς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας, παραμένουμε επικεντρωμένοι στη λήψη μέτρων που θα ωφελήσουν τελικά τους μετόχους μας. Η Danaos είναι καλά τοποθετημένη, με πολύ ισχυρό ισολογισμό και σημαντική ορατότητα εσόδων μέχρι το 2025. Αυτό μας παρέχει την ευελιξία να επιστρέφουμε αξία στους μετόχους μας μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, αλλά και να επιδιώκουμε ευκαιρίες για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα της εταιρείας», υπογράμμισε ο κ. Κούστας.

Για παράδειγμα, μέχρι τώρα η εταιρεία έχει αγοράσει συνολικά 1.597.995 κοινές μετοχές έναντι 99,2 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους έως 100 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, μια αύξηση του προγράμματος κατά 100 εκατομμύρια δολάρια εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στις 10 Νοεμβρίου 2023.

  • Επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών η Danaos πρόσθεσε περίπου 43 εκατ. δολάρια στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβολαίων της μέσω της συμφωνίας νέων ναυλώσεων για πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
  • Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά συμβολαιοποιημένα λειτουργικά έσοδα σε μετρητά, με βάση τις συναφθείσες συμβάσεις ναύλωσης μέχρι την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, ανέρχονται σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εναπομένουσα μέση διάρκεια των συμβολαίων ναύλωσης είναι τρία έτη, σταθμισμένη με βάση το σύνολο των συμβολαίων ναύλωσης.
  • Η συμβατική κάλυψη των καθαρών ημερών λειτουργίας του στόλου των containerships είναι επί του παρόντος 95,8% για το 2024 και 62,0% για το 2025.
  • Η Danaos θα δώσει μέρισμα ύψους 0,8 δολ. ανά μετοχή κοινών μετοχών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το οποίο είναι πληρωτέο στις 14 Μαρτίου 2024 στους μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στο αρχείο στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Ασυνήθιστη δυναμική στην αγορά Capesize

«Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Danaos ολοκλήρωσε την παραλαβή και των επτά πλοίων Capesize που είχε συμφωνήσει να αποκτήσει νωρίτερα το 2023. Μέσα στο 2024 έκλεισε συμφωνίες για την απόκτηση δύο επιπλέον πλοίων Capesize, καθώς συνεχίζουμε να διαφοροποιούμε τα έσοδά μας και να επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε την ανοδική πορεία της υγιούς αγοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Η αγορά των πλοίων Capesize παρουσιάζει ασυνήθιστη εποχιακή δυναμική, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Βραζιλίας, το εμπόριο άνθρακα παραμένει αυξημένο και η ζήτηση για μικρότερα φορτία, όπως ο βωξίτης και τα γεωργικά προϊόντα, ακολουθεί την παγκόσμια ανάκαμψη.

Τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα, με στόχο τη στήριξη των κατασκευών, των έργων υποδομής και της καταναλωτικής ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν τη ζήτηση σταθερή».