Skip to main content

Πρόσω ολοταχώς τα bulk carriers τον Ιανουάριο

Αυξημένο το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα σκαριά - Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Έλληνες εφοπλιστές

Σε υψηλό επτά ετών έφτασαν τα deals για μεταχειρισμένα bulk carriers τον πρώτο μήνα του νέου έτους, την ώρα που πιο υποτονικός ήταν ο ρυθμός των συναλλαγών στα tankers.

Την τάση της αγοράς ακολούθησαν και οι Έλληνες πλοιοκτήτες, κινούμενοι περισσότερο προς το ξηρό φορτίο, ενώ περιόρισαν τις συμφωνίες στα δεξαμενόπλοια.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν λιγότερο δραστήριοι συγκριτικά με άλλες περιόδους, έχοντας στρέψει τουλάχιστον προς ώρας το βλέμμα περισσότερο στις ναυπηγήσεις τονάζ και δη tankers.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προκύπτει από τη δραστηριότητα του Ιανουαρίου είναι ότι οι πλοιοκτήτες ανταγωνίζονται έντονα για eco, φιλικά προς το περιβάλλον βαπόρια, που έχουν ναυπηγηθεί μετά το 2014, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις τιμές στην αγορά.

Deals-ρεκόρ σε bulkers

Όπως λέει στη «Ν» ο Γιάννης Παργανάς, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal, στο ξεκίνημα του 2024 καταγράφεται μια ιδιαίτερα ενεργή «σκηνή αγοραπωλησιών» στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του οίκου, συνολικά 65 bulk carriers «άλλαξαν χέρια» τον Ιανουάριο. Τον ίδιο μήνα του 2023 και του 2022 είχαν σημειωθεί 49 και 36 deals αντίστοιχα, ενώ το τελευταίο υψηλό καταγράφηκε το 2017 με 73 συμφωνίες αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τον κ. Παργανά, το 25% περίπου των bulk carriers που παραχωρήθηκαν τον πρώτο μήνα του νέου έτους κατέληξαν σε ελληνικά συμφέροντα.

Ιστορικό στις συναλλαγές

Τα μικρομεσαία μεγέθη κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των εφοπλιστών. Ειδικότερα, η Intermodal αναφέρει 31 συναλλαγές σε handymaxes/supramaxes/ ultramaxes. «Αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός για τον Ιανουάριο ιστορικά» επισημαίνει ο κ. Παργανάς.

Παράλληλα εντοπίστηκαν αγορές 15 handysize bulkers, 10 panamaxes/kamsarmaxes, έξι μεγάλων φορτηγών, τύπου capesize, και τριών post-panamaxes.

Ασυνήθιστα ισχυρή αγορά

«Είναι παράδοξη η δυναμική της αγοράς για το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, είναι πιο ισχυρή απ’ όσο την περιμέναμε» αναφέρουν στη «Ν» ναυτιλιακοί παράγοντες. «Βλέπουμε ικανοποιητικά ναύλα και περισσότερους πλοιοκτήτες να κινούνται προς την αγορά κάποιου πλοίου» συμπληρώνουν.

Με αυτό συμφωνεί και ο κ. Παργανάς. «Η ενισχυμένη δραστηριότητα S&P στα bulk carriers σηματοδοτεί ένα αισιόδοξο συναίσθημα μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών για την απόδοση της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024. Ο Ιανουάριος προσέφερε υγιείς τιμές στους ιδιοκτήτες, παρά την παραδοσιακά αδύναμη περίοδο και τις επερχόμενες διακοπές του Κινεζικού Νέου Έτους, που συνήθως οδηγούν σε μειωμένη δραστηριότητα» υπογραμμίζει.

Τα tankers

Σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά, χωρίς όμως σημαντικές μεταβολές, διαμορφώθηκαν οι συμφωνίες για τα δεξαμενόπλοια. Τα στοιχεία της Intermodal καταδεικνύουν ότι τον φετινό Ιανουάριο «ενεπλάκησαν» σε αγοραπωλησίες συνολικά 44 tankers. Toν αντίστοιχο μήνα του 2023 είχαμε 49 deals, το 2022 43 και το 2021 40.

Ο κ. Παργανάς αναφέρει ότι περίπου το 15%-20% της φετινής  δραστηριότητας αφορά Έλληνες πλοιοκτήτες. Φυσικά, ανάμεσα στα καταγεγραμμένα deals ξεχωρίζει η κίνηση της Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων δρ. Νικόλα Τσάκου, να αγοράσει en bloc πέντε tankers, εκ των οποίων δύο aframax/LR2 tankers, ένα suezmax και δύο aframaxes.

Ξεχώρισαν τα VLCCs

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα δεδομένα της Intermodal για τις αγοραπωλησίες στα tankers είναι η τάση προς τα υπερ-δεξαμενόπλοια, τα VLCCs.

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του 2024 είδαμε deals για 10 VLCCs, οκτώ aframaxes, οκτώ MR2 tankers, επτά handy tankers, έξι small tankers, τρία panamax tankers και δύο suezmaxes.

Ναυτιλιακοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι φέτος θα επανέλθουν δυναμικά στα ναυπηγεία οι πλοιοκτήτες για να παραγγείλουν υπερ-δεξαμενόπλοια. Ωστόσο, το υψηλό κόστος στις γιάρδες ενδέχεται να στρέψει όλο και περισσότερες εταιρείες στη δευτερογενή αγορά για τέτοιου είδους πλοία.

Όσο για τα «vintage» tankers (άνω των 15 ετών) που έγιναν ανάρπαστα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι η ζήτηση γι’ αυτά παραμένει ισχυρή, αλλά αναμένουν διόρθωση των αξιών τους μετά τις αποφάσεις για αυξημένα ρυθμιστικά μέτρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του θαλάσσιου εμπορίου που παραβιάζει τις κυρώσεις είτε αυτές αφορούν τη Ρωσία είτε το Ιράν κ.λπ.

Τα containerships

Υποτονική με λιγοστά deals είναι η αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Όπως εξηγούν ναυτιλιακές πηγές, η αναταραχή που έχει προκαλέσει η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις επακόλουθες αναδρομολογήσεις των πλοίων, έχει αυξήσει τα τονομίλια με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ανοδικά τα ναύλα, κυρίως στα μεγάλα μεγέθη της αγοράς, που είναι και αυτά που απασχολούνται κατά πλειοψηφία στη διαδρομή Άπω Ανατολή – Ευρώπη.

Στον αντίποδα, στα μικρότερα πλοία, που δραστηριοποιούνται περισσότερο σε τοπικές εμπορικές διαδρομές, δεν παρατηρείται κάποια δυναμική στα ναύλα.

Σε γενικές γραμμές άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν πως η ζήτηση είναι σε ύφεση, ενώ οι πολλαπλές παραδόσεις νεότευκτων που αναμένονται από φέτος δεν αποτελούν ευνοϊκό παράγοντα.

Κατά συνέπεια, «τα deals τόσο για μεταχειρισμένα όσο και νεότευκτα πλοία βαίνουν πτωτικά. Άλλωστε οι πλοιοκτήτες δεν έχουν ακόμη παραλάβει την έξτρα χωρητικότητα που παρήγγειλαν τα προηγούμενα χρόνια» εξηγούν.