Skip to main content

Okeanis: Προς υπερδιπλασιασμό των εσόδων

Τι αναμένει η Okeanis Eco Tankers για το 2023

Έσοδα από τις δραστηριότητες του στόλου της ύψους 91,67 εκατ. δολαρίων, αναμένει για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η Okeanis Eco Tankers.

Σύμφωνα με αναφορά του εμπορικού τμήματος της εταιρείας, η οποία όμως δεν έχει τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, αφού ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές, η Okeanis, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, η οποία εισήχθη στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει υπολογίσει ότι τα voyage expenses ανέρχονται στα 32,23 εκατ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από τις χρονοναυλώσεις στα 58,41 εκατ. δολάρια.

Στο διάστημα αυτό τα πλοία του στόλου είχαν συνολικά 1.288 ημέρες δραστηριοποίησης, ενώ ο ημερήσιος συντελεστής TCE διαμορφώθηκε στα 45.300 δολάρια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Ειδικότερα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης, η εταιρεία αναμένει:

  • Εκτιμώμενη ημερήσια ισοδύναμη τιμή χρονοναύλωσης σε ολόκληρο τον στόλο περίπου 45.300 δολάρια ανά πλοίο και ανά ημέρα λειτουργίας.
  • Εκτιμώμενη ημερήσια τιμή VLCC TCE Rate 45.200 δολάρια ανά ημέρα λειτουργίας. Όλα τα πλοία διαπραγματεύονται στη spot αγορά.
  • Εκτιμώμενη ημερήσια τιμή TCE για τα suezmax στα 45.500 δολάρια ανά ημέρα λειτουργίας.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, που διαθέτει έναν στόλο από 15 τάνκερ, ναυπήγησης από το 2016 μέχρι το 2022, έχει παρουσιάσει έσοδα ύψους 239,5 εκατ. δολαρίων στο εννεάμηνο του 2023. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022 τα έσοδα της εταιρείας είχαν φτάσει τα 111,35 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κλεισίματος των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενδέχεται να εντοπίσει στοιχεία που θα απαιτούσαν προσαρμογές, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ενημέρωση της Okeanis.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, η εταιρεία θα κλείσει το 2023 με υπερδιπλασιασμό εσόδων σε σχέση με το 2022.

Ο σχεδιασμός

Η Okeanis, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει ανακοινώσει, επισημαίνει: «Τα επόμενα χρόνια θα εμπορευόμαστε τα πλοία μας, κυρίως στην αγορά spot. Η στρατηγική μας καθοδηγείται τόσο από την άποψή μας για μια ισχυρή αγορά δεξαμενόπλοιων όσο και από την επιθυμία μας να επωφεληθούμε πλήρως από το χαμηλότερο κόστος του μαζούτ που μας παρέχει ο οικολογικός, εξοπλισμένος με scrubber, στόλος μας.

Εν όψει της αναμενόμενης αγοράς δεξαμενόπλοιων μεσοπρόθεσμα έχουμε τοποθετήσει τα πλοία μας στην αγορά spot που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της διαθέσιμης χωρητικότητας του στόλου μας. Επικεντρωνόμαστε στην παρακολούθηση της αγοράς, στην εκτέλεση της στρατηγικής μας για τις ναυλώσεις και στην πλήρη αξιοποίηση της εξοικονόμησης καυσίμων που αναμένουμε να αποφέρει ο στόλος μας».

Η εταιρεία τον Μάιο του 2022 υπέγραψε το πρώτο της δάνειο το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξασφαλισμένη βιωσιμότητα («SLL»), και το οποίο περιλαμβάνει περιβαλλοντικές ρήτρες και στόχους βιωσιμότητας για την εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο ESG report της εταιρείας για το 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Okeanis, Αριστείδης Αλαφούζος: «Η βιωσιμότητα παραμένει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων και των αξιών μας. Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε πρωτοβουλίες που αφορούν την παγκόσμια βιωσιμότητα και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε πιθανές κρίσεις».

«Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας και η κινητήρια δύναμη για την επίτευξη αποτελεσμάτων σε κοινωνικά και διοικητικά μέτωπα», συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αλαφούζος.

Όσον αφορά τη σημασία του ναυτιλιακού τομέα για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα, ο κ. Αλαφούζος σημειώνει ότι είναι πιο εμφανής από ποτέ και προσθέτει: «Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, η βαθιά εκτίμησή μας απευθύνεται στα αφοσιωμένα πληρώματα των πλοίων μας και τους υπαλλήλους μας στη στεριά».