Skip to main content

Επαναπατρίστηκε ο Έλληνας δόκιμος του St. Nikolas

Daisuke Nimura/Handout via REUTERS

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία

Δυνατός κατέστη ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό επετεύχθη κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία  Empire Navigation Inc., διαχειρίστρια του Μ/Τ ST. NIKOLAS, γνωστοποίησε την απελευθέρωση του νεαρότερου μέλους του αιχμαλωτισθέντος πληρώματος. Πρόκειται για τον Έλληνα Δόκιμο, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Ιράν, επιβιβάστηκε σε πτήση επιστροφής προς Αθήνα. 

«Ανεξάρτητα από αυτά τα θετικά νέα η Εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ασφαλή απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος. Οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται επάνω στο δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, είναι όλοι καλά στην υγεία τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε επαφή με τον Πρέσβη των Φιλιππίνων στο Ιράν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επιβάλλονται από τις τοπικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων καταβάλλει από την πρώτη κιόλας μέρα του περιστατικού συνεχείς διαπραγματευτικές προσπάθειες για την ασφαλή επιστροφή και των υπολοίπων ναυτικών», υπογραμμίζει η εταιρεία.

Ασφαλιστικός εκπρόσωπος της Empire Navigation Inc επισκέφτηκε το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου St. Nikolas

Παράλληλα, προσθέτει πως «η υγεία και η ασφάλεια των μελών του πληρώματος αλλά και των οικογενειών τους αποτελούν σταθερά την κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες, συνεργαζόμενοι με εξειδικευμένους επαγγελματίες προκειμένου να παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη σ’ αυτές τις δύσκολες και συναισθηματικά φορτισμένες ώρες. Οι οικογένειες αλλά και οι ίδιοι ναυτικοί μετά την ασφαλή επιστροφή τους θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, για όσο κριθεί σκόπιμο από τους ειδικούς.

To M/T ST. NIKOLAS έπλεε φορτωμένο με 145.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου, προερχόμενο από τη Βασόρα (Ιράκ) με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω Σουέζ, όταν καταλήφθηκε στα ανοιχτά του Ομάν, από δύναμη του Ιράν. Ναυλωτής του πλοίου ήταν η εταιρεία Tupras.

Η Empire Navigation Inc. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές με πρωταρχικό στόχο την ασφαλή επιστροφή των ναυτικών στις εστίες τους».