Skip to main content

Κινήσεις πράσινης αναβάθμισης από τη Seanergy

Πηγή φωτ. facebook.com/seanergy.maritime

Σε ρότα βιώσιμης ανάπτυξης πλέει η Seanergy Maritime Holdings, η οποία στο ESG report του 2022 επισημαίνει ότι επέκτεινε το χαρτοφυλάκιο δανείων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, συνάπτοντας και δεύτερο ανάλογο δάνειο με ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η Seanergy επισημαίνει ότι είναι μία από τις λίγες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που πιστοποιήθηκε ως «Great Place to Work» για το 2022.

«Οι στρατηγικές μας συνεργασίες με τους πελάτες μας διευκόλυναν νέα καινοτόμα έργα, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων μας», επισημαίνει στο σχόλιό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στον Nasdaq εταιρείας, Σταμάτης Τσαντάνης.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απτή πρόοδο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των επειγουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαντάνης και προσθέτει:

«Συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας εγκαταστάθηκαν σε τρία επιπλέον πλοία, συστήματα επεξεργασίας έρματος έχουν εγκατασταθεί στο σύνολο του στόλου, ενώ συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε εναλλακτικά καύσιμα, όπως τα βιοκαύσιμα, σε συνεργασία με τους κύριους εταίρους μας στις ναυλώσεις, τους κατασκευαστές και τους νηογνώμονες».

Επιπλέον -συνεχίζει- η δέσμευσή μας για την ανανέωση του στόλου μας είναι εμφανής μέσω της απόκτησης δύο σύγχρονων ιαπωνικών bulkers Capesize, μετά την πώληση των τριών παλαιότερων πλοίων Capesize.

Από το 2020 ο στόλος της εταιρείας έχει επεκταθεί κατά 64%, ενώ σε επίπεδο πιστώσεων η εταιρεία πραγματοποίησε συναλλαγές χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης συνολικού ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, βελτιώνοντας βασικούς όρους, μειώνοντας το κόστος επιτοκίου και δημιουργώντας σχέσεις με νέους χρηματοδοτικούς εταίρους.

Εργασιακό περιβάλλον

«Ως υπεύθυνοι εργοδότες, παρέχουμε στους υπαλλήλους μας ένα εργασιακό περιβάλλον που τους δίνει τη δυνατότητα να ευδοκιμήσουν, να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, τους σέβονται και τους συμπεριλαμβάνουν», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Seanergy και προσθέτει: «Ενισχύσαμε επίσης τη δέσμευσή μας προς τους ναυτικούς μας, εφαρμόζοντας μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της συνολικής ευημερίας τους».

Πορεία στο 9μηνο

Η Seanergy Maritime Holdings διαθέτει έναν στόλο από 17 bulk carriers τύπου capesize, συνολικής χωρητικότητας 3,05 εκατ. dwt. Για το εννεάμηνο του 2023 η εταιρεία πραγματοποίησε καθαρά έσοδα ύψους 70,8 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα 96,5 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022.

Το προσαρμοσμένο EBITDA για το εννεάμηνο ήταν 29,1 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 53,3 εκατ. δολάρια για την ίδια περίοδο του 2022.

Οι καθαρές ζημίες και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο ήταν 8,5 εκατ. δολάρια και 0,5 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη ύψους 16,7 εκατ. δολαρίων και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 22,4 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το ημερήσιο TCE του στόλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 14.935 δολάρια, σε σύγκριση με τα 20.996 δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 ανέρχονταν σε 22,0 εκατ. δολάρια. Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του τρίτου τριμήνου ήταν 217,8 εκατ. δολάρια.

Οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 223,3 εκατ. δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ η αξία του στόλου ανήλθε στα 416,5 εκατ. δολάρια.

Προσέλκυση επενδυτών

Η εταιρεία την τελευταία διετία έχει προσελκύσει επενδυτές και από την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Την αρχή την έκανε ο κ. Κωστής Κωνσταντακόπουλος της Costamare, ο οποίος γνωστοποίησε στον Nasdaq τον περασμένο Ιούλιο ότι συμμετέχει προσωπικά με ποσοστό 5,1% στη Seanergy.

Πρόσφατα, δε, εταιρεία συμφερόντων του κ. Γιώργου Οικονόμου της TMS, ανακοίνωσε ότι απέκτησε 1,12 εκατ. μετοχές της Seanergy, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,7% του μετοχικού κεφαλαίου.