Skip to main content

ΙΜΟ: Στην Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου το πρώτο Βραβείο Ισότητας των Φύλων

Καθοριστικός και ηγετικός ο ρόλος της στην ενδυνάμωση των γυναικών καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος της WISTA International

Το πρώτο στα χρονικά Βραβείο Ισότητας των Φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ Gender Equality Award) θα λάβει η Κύπρια Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών στη Ναυτιλία και το Εμπόριο (WISTA International).

Το Συμβούλιο του ΙΜΟ, κατά την 130η σύνοδό του (21-24 Νοεμβρίου), ενέκρινε την απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης να προτείνει την κα Παναγιώτου Θεοδοσίου ως αποδέκτη του βραβείου, «λόγω του καθοριστικού και ηγετικού ρόλου που διαδραμάτισε στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της ως πρόεδρος της WISTA International» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η κα Παναγιώτου Θεοδοσίου προτάθηκε από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο ΙΜΟ, οι δράσεις της ανέδειξαν την αποστολή της WISTA International και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ευαισθητοποιώντας τους ενδιαφερόμενους φορείς  και τους διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, ενώ ενίσχυσαν τις φωνές των γυναικών, επισημαίνοντας τη σημαντική τους συμβολή στον κλάδο.

Η κ. Παναγιώτου Θεοδοσίου συνέβαλε καθοριστικά στο να αποκτήσει η WISTA International συμβουλευτικό status στον ΙΜΟ. Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο Οργανισμών μεταφράστηκε σε πολλαπλές επιτυχημένες πρωτοβουλίες, όπως η έρευνα «Women in Maritime Survey 2021», με στόχο την εξέταση της εκπροσώπησης και της κατανομής των γυναικών που εργάζονται στον ναυτιλιακό τομέα, και το Maritime Speakers Bureau, μια πλατφόρμα γυναικών εμπειρογνωμόνων σε διάφορους ναυτιλιακούς τομείς, για να διασφαλιστεί ότι τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πάνελ χωρίς αποκλεισμούς.

Η κα Παναγιώτου Θεοδοσίου είναι coCEO στην Tototheo Maritime, Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και Αντιπρόεδρος της ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου) στην Κύπρο. Στην προεδρία της WISTA International θήτευσε από το 2017 έως το 2022.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει κατά τη διάρκεια των εορτασμών του ΙΜΟ για τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών στη Ναυτιλία, τον Μάιο του 2024.