Skip to main content

Λιμάνι Αμβούργου: «Πράσινο φως» στην απόκτηση του 24,99% του τερματικού σταθμού Tollerort από την Cosco

Το λιμάνι του Αμβούργου (φωτ. αρχείου)

Ο τερματικός σταθμός θα γίνει προτιμώμενο σημείο διακίνησης για την Cosco

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από τη γερμανική κυβέρνηση που επιτρέπει στην κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco Shipping Port να αποκτήσει μερίδιο 24,99% του τερματικού σταθμού Tollerort στο λιμάνι του Αμβούργου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της επένδυσης, η λιμενική εταιρεία Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) και η Cosco Shipping Port υπέγραψαν τα συμβόλαια για τη μειοψηφική συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στον τερματικό σταθμό Tollerort.

Ο τερματικός σταθμός θα γίνει προτιμώμενο σημείο διακίνησης για την Cosco.

Η HHLA δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πεπεισμένη ότι η συνεργασία θα ενισχύσει τη θέση του Αμβούργου ως κόμβου logistics στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής και στο βιομηχανικό έθνος της Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η  αγορά του 24,99% των μετοχών είναι χαμηλότερη από την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία αφορούσε ποσοστό 35%.

Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας καθώς μέσω του λιμανιού του Αμβούργου διακινείται περίπου το 30% των εμπορευμάτων που προέρχονται από την Κίνα ή κατευθύνονται προς αυτήν.

Το 2021 η Κίνα, αντιπροσώπευε 2,6 εκατ. TEU από τα κιβώτια που διακίνησε μέσω του λιμανιού του Αμβούργου, ενώ εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές, το γερμανικό λιμάνι διαθέτει αρκετές σιδηροδρομικές συνδέσεις στο Δρόμο του Μεταξιού, με περισσότερους από 20 προορισμούς προς στην Κίνα.

Συνολικά, περίπου 160.000 TEU το 2021 μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς μεταξύ του λιμανιού του Αμβούργου και της Κίνας.

Αλλά και το 2022, η κινεζική Cosco ήταν και πάλι επικεφαλής του καταλόγου των δέκα κορυφαίων εταίρων του λιμανιού του  Αμβούργου στη θαλάσσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με 2,46 εκατομμύρια TEU.

Οι ΗΠΑ ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 605.000 TEU, ενώ η Σιγκαπούρη διατήρησε σταθερά την τρίτη θέση με 423.000 TEU. Στην τέταρτη θέση που το 2021 κατείχε η Ρωσία ήταν η Πολωνία με 294.000 TEU. Φέτος η Ρωσία λόγω και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου διακίνησε μέσω του λιμανιού του Αμβούργου μόνο 80.000 TEU.