Skip to main content

Κ. Κόντες: «Πάντρεμα» ελληνικού know how με εξελιγμένες υπηρεσίες

Εκτός από τα containerships και bulk carriers η V.Ships κάνει άνοιγμα και στην αγορά των δεξαμενόπλοιων

Άνοιγμα στην αγορά διαχείρισης δεξαμενόπλοιων πραγματοποιούν τα γραφεία της V.Ships στην Ελλάδα. Η εταιρεία μέλος της V Group, που είναι η μεγαλύτερη third party management company παγκοσμίως, επενδύει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, «παντρεύοντας» την ελληνική τεχνογνωσία με τις εξελιγμένες υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα του ομίλου.

Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο γενικός διευθυντής της V.Ships στην Ελλάδα Κώστας Κόντες, ο όμιλος διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό τάνκερ από άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πολύ πρόσφατα το γραφείο στην Ελλάδα δημιούργησε νέα εταιρεία, που εστιάζει στα δεξαμενόπλοια.

Ο κ. Κόντες υπογράμμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Costamare ή η Empros Lines βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό υπόβαθρο στη διαχείριση containerships και bulk carriers. Το γραφείο της V.Ships στην Ελλάδα προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερα από 90 πλοία, κυρίως σε αυτές τις δύο κατηγορίες πλοίων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη «Ν» ο κ. Κόντες, που τον συναντήσαμε στο νέο κτίριο της εταιρείας στον Πειραιά, στο οποίο απασχολούνται περίπου 180 άνθρωποι, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ίδρυση της ITM, η οποία έχει ήδη αναλάβει την τεχνική διαχείριση δεξαμενόπλοιων ελληνικών συμφερόντων.

Ποια είναι η δραστηριότητα μιας εταιρείας third party management, σαν τη V.Ships, στον χώρο της ναυτιλίας;

«H V.Ships είναι μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας που ασχολείται με τη διαχείριση πλοίων, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών στον ναυτιλιακό τομέα και στους πλοιοκτήτες και σε αυτούς που επενδύουν στη ναυτιλία, για ένα μέρος τουλάχιστον της διαχείρισης ενός πλοίου».

Πόσα πλοία διαχειρίζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο όμιλος και πόσα απ’ αυτά είναι ελληνόκτητα; Και φυσικά πόσα απ’ αυτά είναι στη διαχείριση του ελληνικού γραφείου;

«Ο όμιλος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει την τεχνική διαχείριση σε περισσότερα από 600 πλοία, ενώ προσφέρει υπηρεσίες -όπως τροφοδοσία- σε περισσότερα από 1.500 πλοία.

Η V Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πλοίων στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά και στην ελληνική αγορά. Από την Ελλάδα διαχειριζόμαστε έναν στόλο 90 πλοίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο διαχειριζόμαστε συνολικά περίπου 150 πλοία ελληνικών συμφερόντων. Η V.Ships Greece διαχειρίζεται κατά κύριο λόγο containerships και bulk carriers, ελληνικών αλλά και ξένων ναυτιλιακών εταιρειών.

Έχουμε πετύχει, μέσω της τεχνογνωσίας που κατακτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και στο container και στο dry, να αποκτήσουμε πελατολόγιο και από ναυτιλιακές εταιρείες ξένων συμφερόντων. Τα φέραμε με το ελληνικό know how που διαθέτουμε, με αυτό που έχουμε κτίσει όλα αυτά τα χρόνια με το ανθρώπινο δυναμικό από την ελληνική ναυτιλία, στο οποίο και έχουμε επενδύσει.

Πλέον, ανοίξαμε και μια δεύτερη διαχειρίστρια εταιρεία εδώ στην Ελλάδα, η οποία λέγεται ITM, δηλαδή International Tanker Management, και η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια.

Ενώ η V Group διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια, οι εργασίες δεν γίνονταν στην Ελλάδα, γιατί δεν είχαμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Έτσι η διαχείριση γινόταν είτε από την Κύπρο είτε από τη Μεγάλη Βρετανία ή και το Ντουμπάι. Πλέον όμως είμαστε έτοιμοι, έχοντας ήδη αναλάβει τη διαχείριση στόλου δεξαμενόπλοιων ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας».

Πώς κρίνετε την ανάπτυξη των third party managers σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα;

«Θεωρώ πλέον ότι είναι ένας εναλλακτικός δρόμος διαχείρισης μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Δηλαδή εκεί που το third party management μπορεί να ήταν για λίγους ή για ανθρώπους οι οποίοι έρχονταν ως επενδυτές στον χώρο, πιστεύω ότι πλέον αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές στη διαχείριση των πλοίων».

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες φημίζονται για την τεράστια τεχνογνωσία στη διαχείριση των στόλων, άλλωστε αυτό είναι και το βασικό πλεονέκτημα της ελληνικής ναυτιλίας, τι μπορεί να προσφέρει μια third party management company για να πείσει μια ναυτιλιακή εταιρεία να συνεργαστούν;

«Είναι αλήθεια αυτό που λέτε, και πραγματικά κάνει τη δουλειά τη δική μας ακόμα πιο ανταγωνιστική. Και πιο δύσκολη – ξεκάθαρα. Το ελληνικό γραφείο της V.Ships, σε σχέση με τα γραφεία στον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτό όμως μας κάνει και καλύτερους. Είναι ένας μαραθώνιος, με πολλά -είναι η αλήθεια- εμπόδια. Αν καταφέρεις, όμως, και εδραιωθείς και κτίσεις σε βάθος χρόνου και με σωστό τρόπο, τελικά καταφέρνεις να μπορείς να διαχειριστείς πλοία, με αντίστοιχη επιτυχία όπως το in house management των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Εμείς, για παράδειγμα, πήραμε κόσμο από ναυτιλιακές εταιρείες, κάναμε στρατηγικές συνεργασίες αρχικά με την Costamare, και στη συνέχεια με την Empros Lines, ενώ ακολούθησαν και άλλες στρατηγικές συνεργασίες, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία και να αναπτύξουμε την εταιρεία σε αυτό που είναι σήμερα – μια ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία. Έτσι όπως το θέλουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Και αυτό το ελληνικό know how το παντρέψαμε με τα συστήματα διαχείρισης του ομίλου και με την παγκόσμια εμπειρία που διαθέτει. Άρα, αυτό που προσφέρουμε είναι το ελληνικό know how, στο οποίο φυσικά υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός με τις ίδιες τις ελληνικές ναυτιλιακές, που είναι κορυφαίες στον κόσμο, αλλά ενισχυόμαστε και από το παγκόσμιο δίκτυο του V Group.
Τα συστήματα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνική διαχείριση, πληρώματα, λιμάνια, ασφάλειες, προμηθευτές και πολλά άλλα. Υπάρχει τεράστια πληροφόρηση – ακόμα και για τους ίδιους τους τεχνικούς διευθυντές των ναυτιλιακών, αφού με τον τρόπο αυτό έχουν όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται άμεσα».

Ποιες είναι οι υπηρεσίες που σας ζητούν περισσότερο;

«Κοιτάξτε, οι απαιτήσεις διαφέρουν. Υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές που ενδιαφέρονται για ένα μέρος των υπηρεσιών που προσφέρουμε, τροφοδοσία πληρώματος για παράδειγμα. Υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη διαχείριση των πληρωμάτων των πλοίων τους και θέλουν υποστήριξη σε αυτό το κομμάτι: εύρεση – εκπαίδευση – κινητικότητα του πληρώματος.
Και το άλλο μεγάλο κομμάτι είναι η τεχνική διαχείριση. Ένας Έλληνας εφοπλιστής μπορεί να αποφασίσει να δώσει την τεχνική διαχείριση είτε γιατί μπαίνει σε μια νέα αγορά (από τάνκερ σε bulk carrier για παράδειγμα) είτε γιατί μπορεί να είναι ένας επενδυτής ο οποίος αποφάσισε να μπει στη ναυτιλία, χωρίς να έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Επίσης εμείς είμαστε ανεξάρτητοι. Δεν έχουμε δικά μας πλοία και τα έσοδά μας προέρχονται μόνο από την τιμολόγηση της διαχείρισης που κάνουμε, κάτι που ένας νέος επενδυτής μπορεί να το θεωρήσει πολύ σημαντικό. Η πλειονότητα, πάντως, αναζητά υπηρεσίες για πληρώματα ή για ολοκληρωμένη τεχνική διαχείριση».

Οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες και η εξεύρεση πληρωμάτων


Τι αλλάζει στον χώρο των εταιρειών διαχείρισης η εισαγωγή των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, αλλά και η αναμενόμενη ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων;

«Οι νέοι κανονισμοί δημιουργούν νέες απαιτήσεις, όπως είναι φυσικό. Νέα συστήματα παρακολούθησης των πλοίων. Οι νέες απαιτήσεις προϋποθέτουν μια σειρά από διαδικασίες που κάνουν πιο ακριβή τη διαχείριση και για εμάς, αλλά και για τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς υπάρχουν κανονισμοί που απαιτούν κοστοβόρες επενδύσεις, αλλά και σοβαρές μελέτες προκειμένου τα πλοία να ανταποκριθούν. Μέχρι το 2050 θα έχουμε σειρά κανονισμών για το zero carbon. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σειρά από τεχνικές μελέτες και δοκιμές και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τεχνικής και περιβαλλοντικής άποψης, αλλά και από άποψης κόστους και ασφάλειας».

Οι νέοι κανονισμοί ανοίγουν και ένα άλλο θέμα. Αυτό της εκπαίδευσης των πληρωμάτων. Αλλά και της εξεύρεσής τους. Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

«Υπάρχει πραγματικά έλλειψη ναυτικών. Οι κύριες αγορές αυτή τη στιγμή είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία είναι εκτός. Αυτές οι δύο χώρες στρέφονται προς τη ναυτιλία, γιατί οι τοπικές οικονομίες δεν έχουν την σταθερότητα και ο πληθωρισμός δημιουργεί ανασφάλεια, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να επιλέγει τη θάλασσα και τους μισθούς σε δολάρια».

Χρειαζόμαστε, λόγω των κανονισμών και της τεχνολογίας, νέες ειδικότητες για τα πλοία;

«Θεωρώ πως ναι. Εμείς στα containerships κοιτάζουμε να έχουμε έναν ηλεκτρολόγο παραπάνω, ο οποίος αναλαμβάνει και καθήκοντα ηλεκτρονικού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτή η ειδικότητα στα νέα πλοία είναι απαραίτητη. Και είναι παιδιά που έρχονται κυρίως από πανεπιστημιακές σχολές».

Υπάρχουν νέα παιδιά από πανεπιστήμια που επιλέγουν τα πλοία;

«Υπάρχουν ναι. Και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις Φιλιππίνες. Υπάρχουν νέοι που προτιμούν στην αρχή το πλοίο, ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και τεχνογνωσία, και μετά γίνονται περιζήτητοι στα ναυτιλιακά γραφεία. Και όχι μόνο στις ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και στις υπηρεσίες και τους προμηθευτές – σε όλη τη ναυτιλιακή αλυσίδα».

Πόσο απαραίτητοι είναι οι ναυτικοί για τα ναυτιλιακά γραφεία κυρίως στην Ελλάδα;

«Για να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη μοναδική τεχνογνωσία θα πρέπει να έχουμε ναυτικούς στα πλοία, μια συνθήκη δύσκολη στη σημερινή εποχή γιατί τα παιδιά που πηγαίνουν στις σχολές περνάνε πάρα πολύ γρήγορα την καριέρα τους στα πλοία ή μπορεί να μην περάσουν και καθόλου και να πάνε κατευθείαν για περαιτέρω σπουδές. Άρα αυτά τα παιδιά έχουν μια πιο γενική άποψη για τα πλοία και δεν διαθέτουν την εμπειρία που έχουν οι παλιοί. Θα στελεχώσουν τα γραφεία. Ταλέντο υπάρχει. Παράπονο δεν έχουμε, είναι πολύ καλοί, αλλά δεν έχουν την εμπειρία των παλαιότερων που αντιμετώπισαν στα πλοία κάθε είδους αναποδιά, οπότε και ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν. Αυτοί τελικά που αποτέλεσαν τη “μαγιά” για να έχουμε σήμερα τα ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία. Εμείς σήμερα βάζουμε κάποια παιδιά από τα πλοία και άλλα από τα πανεπιστήμια, αλλά είναι αλήθεια ότι δυσκολευόμαστε σήμερα να βρούμε στελέχη για τα γραφεία που να προέρχονται από τα πλοία. Θεωρώ ότι η προσπάθεια προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα πρέπει να συνεχιστεί».

Με λίγα λόγια

H V.Ships είναι μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, που ασχολείται με τη διαχείριση πλοίων, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών στον ναυτιλιακό τομέα.

Η V Group είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πλοίων στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά και στην ελληνική αγορά.

Η V.Ships Greece έχει πετύχει, μέσω της τεχνογνωσίας που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια και στο container και στο dry, να αποκτήσει πελατολόγιο και από ναυτιλιακές εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Το third party managers είναι ένας εναλλακτικός δρόμος διαχείρισης μιας ναυτιλιακής εταιρείας.

Οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί δημιουργούν νέες απαιτήσεις, νέα συστήματα παρακολούθησης των πλοίων. Οι νέες απαιτήσεις προϋποθέτουν μια σειρά από διαδικασίες που κάνουν πιο ακριβή τη διαχείριση των πλοίων και για εμάς, αλλά και για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Υπάρχει πραγματικά έλλειψη ναυτικών. Οι κύριες αγορές αυτή τη στιγμή είναι οι Φιλιππίνες και η Ινδία, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία είναι εκτός.

Ταλέντο υπάρχει στους νέους. Είναι πολύ καλοί, αλλά δεν έχουν την εμπειρία των παλαιότερων, που αντιμετώπισαν στα πλοία κάθε είδους αναποδιά, οπότε και ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν.

Η προσπάθεια προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα πρέπει να συνεχιστεί.