Skip to main content

Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: Χρειάζονται «σκληρές» γνώσεις και μία νοοτροπία δια βίου μάθησης

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον

«Στην ναυτιλία υπάρχουν πολλά μονοπάτια που ανοίγονται αρκεί να υλοποιηθούν δύο προϋποθέσεις: η δέσμευση για εργασία και η συνεχής εκπαίδευση. Είμαστε στην εποχή των δεξιοτήτων, οι οποίες όμως χρειάζονται μαζί «σκληρές» γνώσεις και μία νοοτροπία δια βίου μάθησης».

Με την επισήμανση αυτή υποδέχτηκε στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης που διοργανώνει η isalos.net, ο πρόεδρος του Ιδρύματος και  και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα, Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.

Στην ναυτιλία, συνέχισε, πρέπει οι ναυτικοί να έχουν το θάρρος της γνώμης και το σεβασμό, και για τους σπουδαστές που ήδη επέλεξαν ναυτιλία το να ακολουθήσετε ένα επάγγελμα καρδιάς είναι μία σχέση ζωής, ένα διαβατήριο. Δεν πιστεύω ότι πρέπει η καριέρα ενός ναυτικού να ξεκινήσει και να τελειώσει πάνω σε ένα πλοίο.

Η ημερίδα «Επιλέγω Ναυτιλία» προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την ενεργό συμμετοχή 550 και πλέον σπουδαστών από τις ΑΕΝ Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κύμης, Σύρου, Ύδρας, Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Warsash Maritime Academy) καθώς και τη συμμετοχή 103 εταιρειών και οργανισμών, 36 εκ των οποίων είχαν παρουσία με ειδικά περίπτερα.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, τ. πρύτανης του ΕΜΠ & Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ο Διοικητής του Ιδρύματος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία σε διεθνές επίπεδο. «Η ελληνική ναυτιλία πρωταγωνιστεί και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και τώρα σε δύσκολους καιρούς δίνει πάνω από 7% άμεσα και έμμεσα στο ΑΕΠ της χώρας δημιουργώντας πάνω από 160.000 θέσεις στην ελληνική οικονομία. Για να έχει βέβαια αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει στελέχη τόσο με τις απαιτούμενες γνώσεις του σήμερα να μπορούν να αφομοιώνουν και να υλοποιούν με επιτυχία όλα τα νέα που έρχονται. Άρα χρειάζεται ένα σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης το οποίο να δημιουργεί ανταγωνιστικά στελέχη τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο» επεσήμανε.

Τους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ καλωσόρισε και ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Πετρόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο καπτ. Στυλιανός Πετρόνιος, Μέλος Δ.Σ., ΠΕΠΕΝ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους πρωτοετείς σπουδαστές, εκ μέρους του προέδρου της ΠΕΠΕΝ και γ.γ. της ΠΝΟ καπτ. Εμμανούηλ Τσικαλάκη.