Skip to main content

Grimaldi: Ναυπηγικό πρόγραμμα 2,5 δισ. δολαρίων

wikimedia commons/AlfvanBeem

Ο συνολικός αριθμός των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων που παρήγγειλε η ναπολιτάνικη εταιρεία σε λιγότερο από τρεις μήνες ανήλθε σε δεκαπέντε.

Τα 2,5 δισ. δολ. θα αγγίξει το ναυπηγικό πρόγραμμα Grimaldi.  Ο ιταλικός όμιλος ανακοίνωσε χθες ότι άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης που προέβλεπε η συμφωνία με την China Merchants Heavy Industries Jiangsu στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου για την κατασκευή πέντε + πέντε νέων πλοίων PCTC (Pure Car & Truck Carrier). Έτσι ο συνολικός αριθμός των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων που παρήγγειλε η ναπολιτάνικη εταιρεία σε λιγότερο από τρεις μήνες ανήλθε σε δεκαπέντε.

Τα επόμενα πέντε χρόνια ο Όμιλος θα διαθέτει είκοσι πέντε νέα υπερσύγχρονα πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεκαπέντε PCTC έτοιμα για αμμωνία (με δυνατότητα για άλλες δύο μονάδες), έξι πλοία ro-ro πολλαπλών χρήσεων κατηγορίας G5, δύο υβριδικά πλοία ro-ro κατηγορίας GG5G και δύο μονάδες ro-pax κατηγορίας Superstar (για τη θυγατρική της Finnlines). Η ναπολιτάνικη εταιρεία επιδιώκει δυναμικά την αναβάθμιση και την ανανέωση του στόλου της, που αριθμεί σήμερα 130 πλοία που έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο.

Τα δέκα πλοία που παραγγέλθηκαν από την China Merchants Heavy Industries Jiangsu θα παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2027. Τα νέα PCTCs θα είναι εξοπλισμένα με έναν νέου τύπου ηλεκτρονικό κινητήρα, του οποίου η ειδική κατανάλωση είναι από τις χαμηλότερες στην κατηγορία του, ενώ θα μπορούν να μετατραπούν για χρήση αμμωνίας ως εναλλακτικού καυσίμου με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Ammonia Ready).

Επίσης κατά την παραμονή τους στο λιμάνι θα μπορούν να λειτουργούν με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας όπου υπάρχει, η οποία αποτελεί μια πράσινη εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και εν όψει των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών του ΙΜΟ.

«Επιβεβαιώσαμε  τη δέσμευσή μας προς τους πελάτες μας, ειδικά τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο που συνεχίζουν να μας ανταμείβουν με την εμπιστοσύνη τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις υψηλές προσδοκίες τους και στις εξελισσόμενες ανάγκες τους, με την προσφορά μας για όλο και πιο αποτελεσματικές και περιβαλλοντικά βιώσιμες ναυτιλιακές υπηρεσίες» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi

«Η Grimaldi έχει δεσμευτεί για την πράσινη ναυτιλία και θα ηγηθεί περαιτέρω στον τομέα της μεταφοράς αυτοκινήτων με πλοία μεταφοράς», δήλωσε ο πρόεδρος της CMI Hu Xianpu.