Skip to main content

Αποκολλήθηκε το πλοίο που είχε προσαράξει στη διώρυγα του Σουέζ

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Από το περιστατικό αναμένεται να προκληθούν μικρές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία.

Αποκολλήθηκε το φορτηγό πλοίο που προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία της διώρυγας, προσθέτοντας ότι από το περιστατικό αναμένεται να προκληθούν μικρές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Το περιστατικό διέκοψε για λίγο την κυκλοφορία σε μία ζωτικής σημασίας «αρτηρία» για το παγκόσμιο εμπόριο.

Πρόκειται για πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου M/V Glory, το οποίο προσάραξε στη διώρυγα του Σουέζ κοντά στο Ελ-Κανταράχ, μια βορειοανατολική αιγυπτιακή πόλη. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους εξειδικευμένους ιστότοπους VesselFinder και MarineTraffic, το εν λόγω πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ.

«Το M/V Glory επιπλέει ξανά και τα περίπου 20 πλοία που περίμεναν στην ουρά,. για να ταξιδέψουν νότια μέσω της διώρυγας, θα συνεχίσουν τα ταξίδια τους με μικρές καθυστερήσεις», ανέφερε σε tweet το ναυτιλιακό πρακτορείο Leth που παρέχει υπηρεσίες σε πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα του Σουέζ.

Η διώρυγα του Σουέζ είναι μία από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο, με τα 120 μίλια της να φιλοξενούν το 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και το 12% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021,  το τεράστιο τάνκερ Ever Given κόλλησε στη διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες, προκαλώντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια κλείσιμο που έχει γίνει ποτέ λόγω πλοίου και εμποδίζοντας το εμπόριο ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

naftemporiki.gr