Skip to main content

Στον Γιάννη Μυτιληναίο απονεμήθηκε ο Έπαινος του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας για το 2022

Η τελετή απονομής του επαίνου στον ιδρυτή της M/MARITIME πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία

Με τον Έπαινο του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας για το 2022 τιμήθηκε ο Γιάννης Μυτιληναίος, για τη συνεισφορά του στην εμβάθυνση των διμερών φιλικών σχέσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην πρεσβευτική κατοικία.

Από την αρχή της ίδρυσης της ναυτιλιακής εταιρείας M/MARITIME, ο κ. Μυτιληναίος έχει υποστηρίξει ενεργά πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την προώθηση του ιαπωνικού πολιτισμού στην Ελλάδα, όπως την ιαπωνική πολιτιστική εβδομάδα “Athens Japan Week”, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 120η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας και Ελλάδας και προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 θεατές, καθώς επίσης και την εκδήλωση “Run for Tokyo” για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Tokyo 2020. Η M/MARITIME έχει προσφέρει σημαντικά στην προώθηση της κατανόησης της ιαπωνικής κουλτούρας στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων φιλίας.

Επιπλέον, χάρη στην υποστήριξη του κ. Μυτιληναίου και της M/MARITIME, σε μια σκηνή της ταινίας “Σμύρνη μου Αγαπημένη”, που κυκλοφόρησε πέρυσι στους κινηματογράφους και στη συνέχεια προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση, γίνεται αναφορά στο ιαπωνικό πλοίο Tokei Maru, το οποίο εικάζεται ότι διέσωσε περισσοτέρους από 800 Έλληνες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Η ταινία συνέβαλε τα μέγιστα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το περιστατικό αυτό στην Ελλάδα.

Τέλος, καθώς η εταιρεία M/MARITIME διαθέτει 18 ιαπωνικά πλοία, ο κ. Μυτιληναίος έχει συντελέσει σημαντικά και στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο Έπαινος του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας καθιερώθηκε ως θεσμός από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας το 1983 και απονέμεται σε όσους συμβάλλουν στη διεύρυνση των φιλικών σχέσεων της Ιαπωνίας με τις ξένες χώρες.