Skip to main content

Γερμανία: «Εμφύλιος» στην κυβέρνηση Σολτς για την επένδυση της Cosco στο Αμβούργο

Δεν υπάρχει σύμπνοια στην γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού αναφορικά με την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου. Το υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής του οποίου είναι η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, απέστειλε έγγραφο στην καγκελααρία προειδοποιώντας για «δυσανάλογη εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα» με την παραχώρηση του μεριδίου του λιμανιού στην κινεζική εταιρεία.

Η επένδυση «επεκτείνει δυσανάλογα την στρατηγική επιρροή της Κίνας στις γερμανικές και ευρωπαϊκές μεταφορικές υποδομές, καθώς και την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα», αναφέρεται στη έκθεση την οποία επικαλείται το Reuters.

«Σε περίπτωση κρίσης, η επένδυση της Cosco θα δώσει την δυνατότητα στην Κίνα να εργαλειοποιήσει πολιτικά μέρος της στρατηγικής υποδομής της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης», αναφέρεται στο σημείωμα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το σημείωμα έχει την υποστήριξη όλων των υπουργείων της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού που ελέγχονται από τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Μικρότερο μερίδιο

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η συμμετοχή της Cosco στην εταιρία εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού εμπορευμάτων στο λιμάνι του Αμβούργου θα είναι τελικά σημαντικά περιορισμένη σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση του 35%. Οι Κινέζοι θα αποκτήσουν τελικά μερίδιο 24%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Cosco δεν θα παραχωρηθεί συμβατικό δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές επιχειρηματικές αποφάσεις ή αποφάσεις που αφορούν το προσωπικό της εταιρίας, ενώ δεν θα διορίζει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έγινε την εβδομάδα αυτή αντικείμενο επικρίσεων, και εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας του σχεδίου. 

Η Κομισιόν εξέτασε το σχέδιο και έδωσε αρνητική γνωμοδότηση την άνοιξη με το επιχείρημα ότι ευαίσθητες πληροφορίες για τις λιμενικές δραστηριότητες θα περάσουν στα χέρια της Κίνας, αποκάλυψε η Handelsblatt.

naftemporiki.gr