Skip to main content

Ομπάμα: Δεν πιστεύω ότι ο Τραμπ θα καταλήξει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

«Κλασικό τύπο ριάλιτυ σόου» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι απίθανο «να καταλήξει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Είναι μεγάλος κυνηγός της δημοσιότητας, και μάλιστα σε μια εποχή που το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει κατασταλάξει ακόμα ποιες είναι οι θέσεις που υποστηρίζει, και όχι μόνο αυτές στις οποίες αντιτίθεται», είπε ο Ομπάμα για τον Τραμπ σε συνέντευξή του στο κανάλι CBS και στην εκπομπή «60 Minutes».

Υποστήριξε ακόμη ότι ο Τραμπ έχει εκμεταλλευτεί «το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα που όντως υπάρχει σε μεγάλο τμήμα τουλάχιστον των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων» που θα ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα θα χρίσει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές.

Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ είχε ελπίδες να γίνει πρόεδρος, ο Ομπάμα απάντησε πάντως: «Αυτό το αφήνω στους ειδικούς. Δεν νομίζω θα καταλήξει να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ ηγείται όλων των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές το Νοεμβρίου του 2016.

Σε ό,τι αφορά την Χίλαρι Κλίντον, που ζητά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ομπάμα είπε ότι δεν είχε ο ίδιος γνώση της χρήσης από την Κλίντον ιδιωτικού της σέρβερ για το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο όσο υπηρετούσε στην κυβέρνησή του ως υπουργός Εξωτερικών αλλά τόνισε ότι αυτό δεν αποτελούσε θέμα εθνικής ασφάλειας. «Εκανε ένα λάθος και το έχει ομολογήσει» είπε.

Ερωτηθείς για την πιθανή υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Ομπάμα τον χαρακτήρισε ως έναν από τους καλύτερους αντιπροέδρους της ιστορίας. «Αμα κάθεσαι ακριβώς δίπλα στον πρόεδρο σε κάθε σύσκεψη και […] παλεύεις με τα ίδια θέματα, είμαι σίγουρος γι’ αυτόν πως θα λέει στον εαυτό του ‘Θα μπορούσα να κάνω πολύ καλή δουλειά’», είπε.

Στην ερώτηση τέλος αν πιστεύει ότι θα μπορούσε να επανεκλεγεί ο ίδιος για τρίτη φορά, αν δεν το απαγόρευε το σύνταγμα, απάντησε μονολεκτικά «ναι».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters