Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα τα συχνά κρούσματα κακομεταχείρισης που υφίστανται οι μετανάστες όταν επαναπροωθούνται από την Ουγγαρία στη Σερβία, με τη Βουδαπέστη να αντιδρά έντονα, αντιτείνοντας ότι το έγγραφο αυτό βρίθει «ανακριβειών» και έχει «περισσότερο πολιτικό, παρά επαγγελματικό» χαρακτήρα.
Μέλη της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), ειδικευμένου οργάνου του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στο Στρασβούργο, μετέβησαν τον Οκτώβριο του 2017 στην Ουγγαρία, σε δύο ζώνες τράνζιτ όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, ενώ υπέβαλαν επίσης ερωτήματα σε αλλοδαπούς που επαναπροωθήθηκαν από την Ουγγαρία στη Σερβία.
Βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τα στοιχεία που συγκέντρωσε, η επιτροπή αναγνώρισε πως οι αρχές στην Ουγγαρία καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν «αξιοπρεπείς υλικές συνθήκες» στα κέντρα κράτησης, αλλά αυτές οι συνθήκες παραπέμπουν «υπερβολικά» σε εκείνες του εγκλεισμού σε «φυλακές», ιδίως για τις οικογένειες με παιδιά. Δεν υποβλήθηκε καμιά καταγγελία για κακομεταχείριση στις ζώνες τράνζιτ που επισκέφθηκαν τα μέλη της CPT στην Ουγγαρία, σημειώνεται.
Απεναντίας, οι συλλήψεις και οι επιχειρήσεις για την επαναπροώθηση μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων – στη Σερβία – σημαδεύονται συχνά από βιαιότητες. Το σύστημα που εφαρμόζεται για να προλαμβάνονται οι καταχρήσεις από μέρους αστυνομικών είναι «πολύ αναποτελεσματικό», ενώ η Σερβία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα ώστε να επαναπροωθούνται σε αυτή μετανάστες, σημειώνεται στην έκθεση της επιτροπής.
Η έκθεση «εμπεριέχει έναν μεγάλο αριθμό συμπερασμάτων τα οποία είναι αντίθετα στα γεγονότα» και «το έγγραφο αυτό έχει περισσότερο πολιτική από ό,τι επαγγελματική φύση και δεν περιέχει τίποτε νέο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση» της επιτροπής, που είχε δημοσιοποιηθεί το 2015, απάντησε σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο η ουγγρική κυβέρνηση, αντικρούοντας σημείο προς σημείο τα συμπεράσματα της CPT.
Για παράδειγμα, διατείνεται η ουγγρική κυβέρνηση, οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν φάνηκε να πήραν υπόψη τους το γεγονός ότι «οι αλλοδαποί μπορεί να είχαν υποστεί σωματικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς νωρίτερα κατά τη διάρκεια του περίπλου τους», πριν φθάσουν στην ουγγρική επικράτεια, με υπαιτιότητα των διακινητών.
Η Βουδαπέστη υπογράμμισε επίσης ότι η έκθεση δεν ρίχνει φως στις «παραβιάσεις του νόμου» στις ζώνες τράνζιτ, καθώς αυτό δεν θα συμβάδιζε, ερίζει, με την «προκατάληψη των υποτιθέμενων καταχρήσεων αστυνομικών».
«Από την απάντηση των ουγγρικών αρχών αναδεικνύεται ξεκάθαρα το ότι οι βασικές ανησυχίες που εκφράστηκαν στην έκθεση της CPT παραμένουν επίκαιρο ζήτημα», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ουκρανός Μικόλα Γνατόβσκι, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν «συζητήσεις με τις ουγγρικές αρχές για τα μείζονα προβλήματα που εγείρονται στην έκθεση, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση» για τους μετανάστες.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης και η αντίδραση της ουγγρικής κυβέρνησης καταγράφονται μερικές ημέρες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τη «συστημική» απειλή για τις αξίες της Ε.Ε. στην Ουγγαρία και έθεσε σε εφαρμογή μια διαδικασία η οποία, στη θεωρία, μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων χωρίς προηγούμενο εναντίον της Βουδαπέστης.
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατήγγειλε ενώπιον του ημικυκλίου τον «εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εις βάρος της Ουγγαρίας». Η Βουδαπέστη πρόκειται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP