Skip to main content

AKΥΡΟ

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οδεύει να «αναδυθεί ξανά» στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, ανέφερε σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 ως 18.000 «μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένους.

«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του “χαλιφάτο”, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS) ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο» αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποιείται μια παλιότερη ονομασία της οργάνωσης.

Το ΙΚ μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο «οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» όσο και «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.

Η αποχώρηση
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών.

 Η απόφασή του εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.

Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων παρέμεινε στη βορειοανατολική Συρία, περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συστήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» για τον συντονισμό και τη διαχείριση της ζώνης ασφαλείας που σχεδιάζεται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα μετά τις νέες τουρκικές απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον των Σύρων Κούρδων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την έκταση και τη διοίκηση της ζώνης αυτής.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουζί Ακάρ δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η Άγκυρα θέλει η ζώνη ασφαλείας να έχει βάθος περίπου 40 χλμ. και ότι Αμερικανοί και Τούρκοι στρατιώτες από κοινού θα αφοπλίζουν και θα απομακρύνουν τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών στην Άγκυρα, που σκοπό είχαν να αποτρέψουν μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, το υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων Σύρων.