Skip to main content

Τραμπ: Ανόητη η πρόταση του Ιράν, η Τεχεράνη θα λυγίσει – «Στην εντατική» η εκεχειρία

REUTERS/Jessica Koscielniak

Ταυτόχρονα ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι Ιρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανακτήσουν «πυρηνική σκόνη».

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Οι σκληροπυρηνικοί ηγέτες του Ιράν «θα λυγίσουν» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Fox News, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσω να ασχολούμαι μαζί τους μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο οι Ιρανοί διαπραγματευτές τού είπαν πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ανακτήσουν την «πυρηνική σκόνη» από τις κατεστραμμένες ιρανικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία.

Σε δηλώσεις του στο CBS ο Τραμπ είπε όταν ρωτήθηκε  αν οι Ιρανοί έκαναν παραχωρήσεις όσον αφορά το πυρηνικό τους πρόγραμμα: «Ναι, σίγουρα, αλλά όχι αρκετά».

Όσον αφορά την ιρανική πρόταση στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος την χαρακτήρισε «ηλίθια». «Είναι μια ηλίθια πρόταση και κανείς δεν θα την δεχόταν», ανέφερε. Όπως είπε οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στοχεύουν στην «πλήρη νίκη» στον πόλεμο κατά του Ιράν εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Θα έχουμε μια πλήρη νίκη», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το Ιράν σκέφτεται «θα κουραστώ από αυτό. Θα βαρεθώ ή θα έχω κάποια πίεση. Αλλά δεν υπάρχει πίεση».

Για την εκεχειρία μεταξύ των ΗΠΑ και του ο Τραμπ είπε ότι Ιράν βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη», καθώς οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν στους όρους για την έναρξη συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. «Η εκεχειρία βρίσκεται σε μαζική μηχανική υποστήριξη, όπως όταν ο γιατρός μπαίνει μέσα και λέει: “Κύριε, ο αγαπημένος σας έχει περίπου 1% πιθανότητα να ζήσει”», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι παρακολούθησε τη συνέντευξη «60 Minutes» του CBS News με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την χαρακτήρισε «αρκετά καλή», αν και διαφώνησε με τον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι «κανείς δεν είχε τέλεια διορατικότητα» όσον αφορά την προθυμία του Ιράν να κλείσει το Στενό του Ορμούζ.

Θα αναστείλω το φόρο στην βενζίνη

Ο Πρόεδρος Τραμπ στην τηλεφωνική του συνέντευξη στο CBS News είπε ότι σκοπεύει να αναστείλει τον ομοσπονδιακό φόρο βενζίνης «για ένα χρονικό διάστημα».

«Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα», είπε ο πρόεδρος. «Ναι, θα καταργήσουμε τον φόρο βενζίνης για ένα χρονικό διάστημα και όταν μειωθεί η τιμή του, θα τον αφήσουμε να επανέλθει σταδιακά».

Οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50% από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 4,52 δολαρίων την Κυριακή, σύμφωνα με την AAA. Οι αναλυτές λένε ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, καθώς το Ιράν εμποδίζει την πρόσβαση στο Στενό του Ορμούζ.

Ωστόσο, η αναστολή των ειδικών φόρων κατανάλωσης – 18,4 σεντς ανά γαλόνι στη βενζίνη και 24,4 σεντς ανά γαλόνι στο ντίζελ – απαιτεί πράξη του Κογκρέσου και η παύση της θα κόστιζε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα. Αρκετοί Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν ήδη εισαγάγει νομοθεσία είτε για την παύση είτε για τη μείωση του ομοσπονδιακού φόρου βενζίνης.

Τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τον ομοσπονδιακό φόρο καυσίμων πηγαίνουν στο Ταμείο Αυτοκινητοδρόμων για την κατασκευή και επισκευή δρόμων, και χρηματοδοτούν επίσης άλλα έργα μεταφορών.

Στη συνέντευξη, ο κ. Τραμπ απέρριψε την ιδέα μιας διάσωσης για τις αμερικανικές αερομεταφορείς, καθώς αντιμετωπίζουν το κόστος των καυσίμων αεριωθούμενων που έχει υπερδιπλασιαστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν. Δεν έχει υποβληθεί στην πραγματικότητα πρόταση διάσωσης, είπε. «Οι αεροπορικές εταιρείες δεν τα πάνε άσχημα».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.