Skip to main content

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg

Τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης πρόκειται να αποκαλύψουν Γαλλία και Γερμανία μέσα στην εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνάντησης Μακρόν – Σολτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Ως πρώτη επιλογή φέρεται να προκρίνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας στο ήδη υφιστάμενο και υπό γερμανική διεύθυνση European Sky Shield Initiative (ESSI), ανέφεραν οι πηγές. Το σύστημα ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 καθώς τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T. Υποστηρίζεται από συνολικά 21 χώρες.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η ανάπτυξη ενός project παρόμοιου με αυτό που πρότειναν πρόσφατα Ελλάδα και Πολωνία, το οποίο έχει και την υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γαλλία ενδέχεται επίσης να τονίσει τον αποτρεπτικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η πυρηνική ισχύς της για την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε κάποια σενάρια «βαθέος χτυπήματος», ανέφεραν οι πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά άνθρωποι και από τις δύο χώρες τονίζουν τη σημασία που έχει για την Ευρώπη να επιδείξει την δέσμευσή της στην αμυντική ισχύ της ηπείρου πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο Ιούλιο. Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να υποστηρίξει το σύστημα ESSI, λέγοντας ότι προτιμότερη θα ήταν μια λύση «κατασκευασμένη» από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον απλώς να επαφίεται στην αμερικανική ασπίδα προστασίας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες Κυριακή τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις».