Skip to main content

Ν. Αφρική σε δικαστήριο ΟΗΕ: Η «γενοκτονία» του Ισραήλ έφτασε σε «νέο φρικτό στάδιο»

REUTERS/Esa Alexander/Pool

Το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει την Παρασκευή

Η Νότια Αφρική ανέφερε την Πέμπτη στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ -ξανά- ότι το Ισραήλ εντείνει τη «γενοκτονία» στη Γάζα, καλώντας το δικαστήριο να διατάξει να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Νότια Αφρική: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την απόσυρση του Ισραήλ από τη Ράφα

«Η Νότια Αφρική ήλπιζε, όταν εμφανιστήκαμε τελευταία φορά ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, να σταματήσει αυτή η διαδικασία γενοκτονίας για να διατηρηθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της», δήλωσε ο Vusimuzi Madonsela στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

«Η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς»

«Αντ’ αυτού, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς και μόλις έφτασε σε ένα νέο και φρικτό στάδιο», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αναμένεται να απαντήσει την Παρασκευή.

Έχει προηγουμένως τονίσει την «ακλόνητη» δέσμευσή του για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και χαρακτήρισε την υπόθεση της Νότιας Αφρικής «εντελώς αβάσιμη» και «ηθικά αποκρουστική».

Με μια απόφαση που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Ιανουάριο διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει γενοκτονικές πράξεις και να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όμως το δικαστήριο απέφυγε να διατάξει κατάπαυση του πυρός και το επιχείρημα της Νότιας Αφρικής είναι ότι η κατάσταση επί τόπου – ιδίως η επιχείρηση στην πολυσύχναστη πόλη Ράφα – απαιτεί νέα δράση του ΔΔΔ.