Skip to main content

Ο Νετανιάχου «αγνοεί» τον Μπάιντεν και διαμηνύει: Θα πολεμήσουμε ακόμη και με τα νύχια μας

REUTERS/Amir Cohen/Pool

Αδιέξοδο στις συνομιλίες του Καΐρου και νέες προειδοποιήσεις από ΗΠΑ για το άσκοπο της επιχείρησης στη Ράφα

Χωρίς αποτέλεσμα στον κύκλο διαπραγματεύσεων του Καϊρου και με τον Νετανιάχου να θέλει να (απο)δείξει ότι δεν θα καμφθεί από πιθανό «εμπάργκο» στις παραδόσεις αμερικανικού οπλισμού, το Ισραήλ δηλώνει ότι πρόκειται να προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και τις άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου ο κίνδυνος περαιτέρω ανθρωπιστικής καταστροφής είναι πλέον άμεσα ορατός.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε ότι το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Και μόνοι μας αν χρειαστεί»

Την ίδια στιγμή, Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί.

«Όπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε», είπε ο Νετανιάχου ενώ στο Ισραήλ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απειλή Μπάιντεν να παραδώσει λιγότερα όπλα.

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ στέλνουν το «λάθος μήνυμα» στην Χαμάς

Από την πλευρά της Χαμάς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατηγορεί το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί εισβολές στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, για να εμποδίσει τις συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στον επτάμηνο πόλεμο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο «έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιζάτ αλ Ρισκ.

Η Χαμάς, ωστόσο, εξακολουθεί να δεσμεύεται να «αποδεχθεί την πρόταση [κατάπαυσης του πυρός] που παρουσιάστηκε από τους διαμεσολαβητές», είπε.

ΗΠΑ: Ασκοπη η επιχείρηση στη Ράφα

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα πάντως στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ παραμένει καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του εβραϊκού κράτους να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Συντρίβοντας τη Ράφα, κατά την άποψή του, δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα να για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία του παλαιστινιακού κινήματος από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους.

«Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο τρέχων γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για μια συμφωνία εκεχειρίας έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα όπως έχει προγραμματίσει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές», τόνισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη για εναλλακτικές λύσεις αντί μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.