Skip to main content

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο ενόψει της Ημέρας της Νίκης

REUTERS/Gleb Garanich (φωτ. αρχείου)

Ο Πούτιν είναι «ναζί», δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει την 9η Μαΐου.

Ειδικότερα, η Ρωσία σφυροκόπησε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές νωρίς το πρωί της Τετάρτης, καθώς το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, της Ημέρας της Νίκης, η οποία παραδοσιακά σηματοδοτεί τον σοβιετικό θρίαμβο επί της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά πιο πρόσφατα έχει γίνει εμβληματική του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε ότι κατέρριψε 39 από τους 55 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν σε διάφορες περιοχές της και 20 από τα 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ που εκτόξευσαν οι δυνάμεις του Πούτιν.

«Ο Πούτιν είναι Ναζί»

«Την Ημέρα Μνήμης και Νίκης κατά του Ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ναζιστής Πούτιν εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δήλωσή του το πρωί της Τετάρτης.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ποιος. Ο κόσμος δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον νέο ναζισμό».

Για δεκαετίες, η ετήσια παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου δεν ήταν τόσο ένα μνημόσυνο για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο μια προσεκτικά χορογραφημένη επίδειξη δύναμης και ισχύος.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας το 2022, το Κρεμλίνο έχει εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία πριν από την Ημέρα της Νίκης για να βοηθήσει τις προσπάθειες προπαγάνδας του – επιδιώκοντας να δώσει στον Πούτιν κάτι για να καυχηθεί στην ετήσια ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία.

Φέτος, οι δυνάμεις της Ρωσίας διατάχθηκαν να καταλάβουν τη στρατηγική πόλη Τσάσιβ Γιαρ της Ουκρανίας στην περιοχή Ντονέτσκ πριν από τις 9 Μαΐου. Ενώ δεν έχουν ακόμη επιτύχει σε αυτό το έργο, οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη όπλων και την εξάντληση των στρατευμάτων της Ουκρανίας για να κερδίσουν γρήγορα έδαφος, παίρνοντας τον έλεγχο πολλών μικρών χωριών στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκέρμαν Γκαλούσενκο δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Τετάρτης είχαν ως στόχο κυρίως τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές, στοχεύοντας εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Πολτάβα, Κίροβοχραντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Βινίτσια.

«Ο εχθρός θέλει να μας στερήσει τη δυνατότητα να παράγουμε και να μεταδίδουμε επαρκώς ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο Galushchenko, προτρέποντας τους Ουκρανούς να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας, ιδίως κατά τις πρωινές και βραδινές περιόδους αιχμής. «Αυτή είναι η συμβολή του καθενός από εμάς στη νίκη. Το φως θα επικρατήσει”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας DTEK ανέφερε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Πρόκειται ήδη για τον πέμπτο μαζικό βομβαρδισμό των ενεργειακών εγκαταστάσεων της εταιρείας τον τελευταίο ενάμιση μήνα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: Tass