Skip to main content

Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ

EPA/ABIR SULTAN

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσει για την απάντηση του Ισραήλ

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ αλλά και οι ΗΠΑ, προέτρεψαν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο, καλώντας τους Ισραηλινούς ηγέτες να απομακρυνθούν από την «άκρη του γκρεμού» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Ιράν: «Η Δύση να εκτιμήσει την αυτοσυγκράτησή μας απέναντι στο Ισραήλ»

Εν αναμονή της απόφασης του Ισραήλ

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην απόφαση που θα πάρει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίσει για την απάντηση της χώρας.

Ναι μεν «αντίποινα»… αλλά

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε επίσης την Κυριακή, τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων, αλλά ήταν διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης.

Με τον κίνδυνο να ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και με την ένταση να είναι υψηλή λόγω του πολέμου στη Γάζα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώθηκαν με την Ουάσινγκτον και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

«Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτόν», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.

«Πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και να αντιστρέψουμε την ταχύτητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε το Ισραήλ να θέσει ως στόχο του την απομόνωση του Ιράν και όχι την κλιμάκωση της κατάστασης.

Μακρόν: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις και δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.

Η Ρωσία απέφυγε να επικρίνει δημόσια το σύμμαχό της Ιράν για τα πλήγματα, αλλά εξέφρασε τη Δευτέρα ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και ζήτησε επίσης αυτοσυγκράτηση.
“Περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση με αφορμή μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές.