Skip to main content

Μακρόν: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

EPA/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

«Plan B» για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Το Παρίσι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση» ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».

Σημείωσε ακόμη ότι η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Plan B για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα διοργανώσει τον Ιούλιο μια «πολύ μεγαλειώδη» τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. «Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», είπε στην ίδια συνέντευξή του δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι γαλλικές αρχές «δεν είναι αφελείς» σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ασφαλείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιλογές για ένα ‘Plan B’ βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αν η κυβερνητική αξιολόγηση στο θέμα της ασφάλειας όσο πλησιάζουν οι Αγώνες κρίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης όπως είναι προγραμματισμένο, στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες, Κυριακή, εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πεσάχ, του εβραϊκού Πάσχα.