Skip to main content

Ισραήλ: Θα ανταποδώσουμε σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν

Ισραηλινός στρατός/ REUTERS/Ronen Zvulun

Ο Μπλίνκεν καλεί τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σ. Αραβίας να πιέσουν το Ιράν, ώστε να μην προχωρήσει σε επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά του. «Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Κατά το Πεντάγωνο, ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), επέσπευσε επίσκεψή του στο Ισραήλ για να συζητήσει με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας αυτής τις «τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια».

Ο στρατηγός Κουρίλα επισκέπτεται τακτικά τη χώρα τους τελευταίους μήνες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

O Μπλίνκεν παροτρύνει την Κίνα να πιέσει το Ιράν να μην επιτεθεί

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, καλώντας τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξει κλιμάκωση» στην περιοχή και «όλες οι χώρες πρέπει να καλέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ. Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε επίσης με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ «για να επαναβεβαιώσει τη σθεναρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ μετά τις (ιρανικές) απειλές», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ουάσιγκτον «προειδοποίησε» την Τεχεράνη εναντίον οποιασδήποτε δυνητικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε προχθές Τετάρτη την υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Ισραήλ μετά την απειλή του Ιράν πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας. Το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

«Το Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Η Τεχεράνη είχε ήδη διαμηνύσει πως θα ανταποδώσει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, που ανέβασε ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιφέρεια, όπου η κατάσταση ήταν ήδη εξαιρετικά οξυμένη εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP