Skip to main content

ΕΕ: «Ανησυχία για την ακεραιότητα των ευρωεκλογών από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές»

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα υπογράφουν κώδικα δεοντολογίας, στις 9 Απριλίου, μετά από διαβουλεύσεις

Κώδικα δεοντολογίας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024, θα υπογράψουν στις 9 Απριλίου τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα στο στο κτίριο Berlaymont της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Κώδικας Δεοντολογίας αναπτύχθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από κοινού από την κ. Γιούροβα και το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Υποστήριξη (International IDEA) σε στενή διαβούλευση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, και στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανησυχιών για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών στην Ευρώπη από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. 

«Διαφάνεια, λογοδοσία»

«Ο Κώδικας Δεοντολογίας συμπληρώνει τα υφιστάμενα εκλογικά πλαίσια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Δρ Kevin Casas-Zamora, Γενικός Γραμματέας του International IDEA. «Συμβάλλει στη διατήρηση των βασικών αξιών των εκλογών, όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ευγενής άμιλλα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής των ψηφοφόρων και η ελευθερία της έκφρασης».

Η International IDEA με έδρα τη Στοκχόλμη είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που υποστηρίζει τη δημοκρατία παγκοσμίως με εξειδίκευση στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) κατά την διενέργεια εκλογών.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα χρησιμεύσει ως ένας ολοκληρωμένος κατάλογος ελέγχου για τα πολιτικά κόμματα, τους υποψηφίους, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες για την τήρηση της δεοντολογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Με βάση τον παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας, τα κόμματα συμφωνούν να διεξάγουν δίκαιες και διαφανείς προεκλογικές εκστρατείες και να χρησιμοποιούν δεοντολογικά την τεχνολογία στις εκστρατείες τους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεσμεύονται στις αρχές της αλήθειας και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Τα πολιτικά κόμματα δεσμεύονται επίσης να αυξήσουν την πρόσβαση του κοινού στις σχετικές πληροφορίες της προεκλογικής καμπάνιας, να βελτιώσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να συμβάλουν στην προστασία των ευρωπαϊκών εκλογών από αθέμιτες παρεμβάσεις.

Ποια κόμματα υπογράφουν

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που θα υπογράψουν τον κώδικα δεοντολογίας είναι: (ALDE), Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα (ECPM), Ευρωπαϊκό Συντηρητικό και Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (ECR), Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EDP), Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA), Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (EL).