Skip to main content

Ταϊβάν: 7 νεκροί, 711 τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό (φωτογραφίες – βίντεο)

(Taiwan National Fire Agency/REUTERS)

Δεκάδες άτομα έχουν παγιδευτεί σε κτίρια, που έχουν καταρρεύσει - Σείεται το νησί και από ισχυρούς μετασεισμούς

Στους 7 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό, μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το πρωί την ανατολική ακτή της Ταϊβάν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 711, ενώ 77 έχουν παγιδευτεί σε κτίρια, που έχουν καταρρεύσει, με τα συνεργεία διάσωσης να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο Uranus στην Χουαλιέν. Απεγκλωβίστηκαν επίσης δύο άτομα από ασανσέρ στη Ζονγκσάν και 7 από υπό κατάρρευση κτίριο στην Σιντιάν.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 18 χιλιόμετρα (11 μίλια) νότια της πόλης Χουαλιέν της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Κατά την ίδια πηγή ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,4 Ρίχτερ. Από την πλευρά της η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) υπολόγισε το μέγεθός του σε  7,2 Ρίχτερ.

Taiwan National Fire Agency/Handout via REUTERS
Tutuloveeat/via REUTERS
Πλατφόρμα Χ/Simon Ateba

REUTERS/Fabian Hamacher

Πολλά κτίρια έχουν μερικώς καταρρεύσει ή έχουν λάβει επικίνδυνη κλίση. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό της Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια.

Σείεται η γη στην Ταϊβάν: Συγκλονίζουν τα βίντεο από την ώρα του σεισμού των 7,4 ρίχτερ

Ο ταϊβανέζικος κολοσσός κατασκευής ημιαγωγών TSMC ανακοίνωσε ότι εκκένωσε ορισμένα από τα εργοστάσιά του στη νότια Ταϊβάν για την ασφάλεια του προσωπικού του, αλλά πρόσθεσε ότι τα συστήματα ασφαλείας του λειτουργούν κανονικά. Η TSMC είναι ένας σημαντικός προμηθευτής για εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Nvidia.

Σείεται το νησί και από ισχυρούς μετασεισμούς

Ακολούθησαν εννέα μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών ή μεγαλύτερου.

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, βίντεο δείχνουν κτίρια να τρέμουν βίαια, να εκτοξεύονται αντικείμενα από ράφια, να πέφτουν έπιπλα. Ο σεισμός έχει προκαλέσει επίσης τεράστιες κατολισθήσεις στο ορεινό τμήμα της χώρας, όπου η έκταση της ζημιάς παραμένει άγνωστη.

Πλάνα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να απομακρύνονται από τα σπίτια και τα σχολεία τους.

Διακοπές ρεύματος και διακοπές στο διαδίκτυο έχουν αναφερθεί σε όλο το νησί, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks.

Ήρθησαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι που είχαν εκδοθεί στην Ταϊβάν και σε άλλες χώρες, αφορώντας κυρίως τη νοτιοδυτική Ιαπωνία και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων, εντέλει ήρθησαν καθώς θεωρείται πλέον πως ο κίνδυνος πέρασε. Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό στη Χαβάη των ΗΠΑ ανέφερε επίσης πως θεωρεί ότι ο κίνδυνος «πέρασε».

Τον Σεπτέμβριο του 1999, ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ έπληξε την Ταϊβάν, σκοτώνοντας 2.400 ανθρώπους και καταστρέφοντας 5.000 κτίρια.