Skip to main content

Ρωσία: Η FSB κατηγορεί δυτικές μυστικές υπηρεσίες για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

(REUTERS/Yulia Morozova)

«Δυτικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τους επιτιθέμενους, ενώ οι ουκρανικές είχαν άμεσο ρόλο»

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία ότι έπαιξαν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 140 άνθρωποι.

Ο Μπόρτνικοφ παραδέχτηκε μεν ότι οι δράστες ήταν «ακραίοι ισλαμιστές» και επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει «γενικά» τους Ρώσους συναδέλφους τους για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της FSB ισχυρίστηκε ότι «δυτικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν τους επιτιθέμενους, ενώ οι ουκρανικές είχαν άμεσο ρόλο».

Οι ισχυρισμοί του Μπόρτνικοφ ακολούθησαν την άποψη του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν δίστασε να πει: «Ισλαμικό Κράτος ή Ουκρανία;»- «Φυσικά Ουκρανία».

Σύμφωνα με τους New York Times πάντως, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις πληροφορίες που είχαν για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, υπό τον φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι πηγές τους.

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εμπόδισαν Αμερικανούς αξιωματούχους να διαβιβάσουν περισσότερες από τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο των τρομοκρατών) από φόβο μήπως οι ρωσικές αρχές μάθουν για τις πηγές ή τις μεθόδους πληροφοριών τους», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη ευρωπαϊκών και αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.