Skip to main content

Οι Φιλελεύθεροι της ΕΕ ετοιμάζουν εκστρατεία κατά της φον ντερ Λάιεν

REUTERS/Liesa Johannssen

«Λιγότερη φον ντερ Λάιεν, περισσότερη ελευθερία», λένε οι Φιλελεύθεροι

Κατά της επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν τάσσεται η ομάδα των Φιλελευθέρων (Renew Europe), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ξεκινούν την εκστρατεία τους ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν την ατζέντα με την οποία θα κατέλθουν στις εκλογές. Το κεντρικό τους σύνθημα πάντως είναι «Ανανεώστε την Ευρώπη τώρα», στοχοποιώντας διαίτερα την πρόεδρο της Επιτροπής, φον ντερ Λάιεν.

«Λιγότερη φον ντερ Λάιεν, περισσότερη ελευθερία – αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, ηγετική υποψήφια του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος της Ευρώπης, ALDE και στέλεχος του κόμματος FDP στη Γερμανία.

Η ομάδα Renew Europe είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό κεντρώας πλειοψηφίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D), ειδικά επειδή οι ψήφοι των Φιλελευθέρων είναι απαραίτητες για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Όχι» των Γάλλων συντηρητικών στην επανεκλογή της στην Κομισιόν

Το  φιλελεύθερο FDP του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Κρίστιαν Λίντνερ έχει καταστήσει μάλιστα τον αγώνα κατά της φον ντερ Λάιεν σε κύριο θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές: «Η κυρία φον ντερ Λάιεν οδηγεί την Ευρώπη στη γραφειοκρατική τρέλα», είπε η Στρακ- Τσίμερμαν. «Η γραφειοκρατία υπό την κ. φον ντερ Λάιεν εργάζεται ευσυνείδητα ώστε να αποκλειστούν οι καινοτόμες εταιρείες», πρόσθεσε. Παρόμοια θέση με το FDP έχει και το φιλελεύθερο κόμμα ΑΝΟ της Τσεχία αλλά και το Italia Viva του Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, που έχουν επίσης ανακοινώσει την αντίθεσή τους με τη φον ντερ Λάιεν.

«Στην Πράσινη Συμφωνία βλέπουμε την πραγματική αποτυχία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», είπε ο Ρέντσι μιλώντας σε συγκέντρωση στη Φλωρεντία. Ο Ρέντσι υποστήριξε ότι η φον ντερ Λάιεν ήταν αναξιόπιστη επειδή πρώτα πήγε πολύ μακριά με την οικολογική ρύθμιση, για να υποχωρήσει μετά από τις διαμαρτυρίες των αγροτών και τις αρνητικές αντιδράσεις από τη βιομηχανία.

Το ρουμανικό φιλελεύθερο κόμμα USR, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τέσσερις έδρες, επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα στηρίξει τη φον ντερ Λάιεν.

Οι Φιλελεύθεροι απειλούνται από την άκρα δεξιά

Το Renew Europe απειλείται πάντως από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να χάσουν περίπου 15 έδρες και θα πρέπει να παλέψουν για την τέταρτη ή την πέμπτη θέση με το εθνικό συντηρητικό EKR και τη ακροδεξιά λαϊκιστική ID.

Η φον ντερ Λάιεν, εκτός από τις πολιτικές της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει αποξενώσει τους Φιλελεύθερους με την πρόσφατη προσέγγισή της με την ακροδεξιά, καθώς έχει εκφράσει την επιθυμία της να συνεργαστεί με πολιτικές δυνάμεις από την εθνικο-συντηρητική ομάδα ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σάντρο Γκόζι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και ένας από τους τρεις φιλελεύθερους κορυφαίους υποψηφίους στην ΕΕ, άσκησε παρόμοια κριτική: « Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  έχει κάνει διφορούμενες δηλώσεις για την ακροδεξιά , εμείς οι ευρωδημοκράτες δεν κάνουμε πολιτικές συμμαχίες με το ECR. Φαίνεται να τρέχει πίσω από την Τζόρζια Μελόνι… εμείς είμαστε αλλού», είπε στο ο Σάντρο Γκόζι στη γερμανική ιστοσελίδα Euractiv.