Skip to main content

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Όχι» των Γάλλων συντηρητικών στην επανεκλογή της στην Κομισιόν

Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Αντιδρούν στην στήριξη Μακρόν

Θυμάστε τον Μισέλ Μπαρνιέ; Ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ διαπραγματευτής για το Brexit. O Γάλλος συντηρητικός πολιτικός, αρνήθηκε να στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται την Πέμπτη να υποστηρίξει με συντριπτική πλειοψηφία την κ. φον ντερ Λάιεν ως την κύρια υποψήφιά του του για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, σε ένα προεξοφλημένο αποτέλεσμα.

«Θα απέχω», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, όπως αναφέρει το Politico. Ερωτηθείς αν έχει στο μυαλό του κάποιον καλύτερο υποψήφιο, είπε: «Δεν θα κάνω άλλο σχόλιο, σας είπα τη θέση μου».

Ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit περιέγραψε ως «ανεξήγητο» και «ακατανόητο» ότι η φον ντερ Λάιεν είχε λάβει μέρος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Renaissance του Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο. «Ήρθε για να ξεκινήσει την εκστρατεία της», είπε ο Μπαρνιέ.

Η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί την υποστήριξη του Μακρόν για να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια δεύτερη θητεία του πιο ισχυρού θεσμικού οργάνου της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για να είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ έναντι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2014, περιέγραψε το ιστορικό της φον ντερ Λάιεν ως σύνθετο και προβληματικό: «Επέτρεψε να αναπτυχθεί μια άχρηστη και επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος», είπε. Ο Μπαρνιέ υποστήριξε μάλιστα ότι για περίπου 10 χρόνια, οι αγρότες «τιμωρούνται» σε μέρη όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρουμανία.

Οι Republicains

Ο Μπαρνιέ δεν είναι ο μόνος. Σε επιστολή τους, που επικαλείται το Euronews, οι Les Républicains (“Οι Ρεπουμπλικάνοι”) που πρόσκεινται στο ΕΛΚ, δημοσίευσαν μια καυστική επιστολή που επικρίνει την πολιτική κληρονομιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την αντίθεσή της στην επανεκλογή της.

Οι Les Républicains -όσοι έχουν μείνει- στην αντιπολίτευση στη Γαλλική Συνέλευση και υποστηρίζουν τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά περίπτωση.

«Για πάρα πολύ καιρό, η Ένωση έχει αποστασιοποιηθεί από τους λαούς της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη δυσπιστία τους χτίζοντας τείχη με τεχνοκρατικά αντανακλαστικά. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτήν την κρίση εμπιστοσύνης», γράφει στην επιστολή ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος των Les Républicains. .