Skip to main content

Ισλανδία: Συνεχίζεται η δραστηριότητα του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες

Public Security Department of Icelandic Police/Handout via REUTERS
Λάβα από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στο Γκρίνταβικ, στην Ισλανδία, 16 Μαρτίου 2024.

Τα τεχνητά εμπόδια κατάφεραν να απομακρύνουν με επιτυχία τη λάβα από σημαντικές υποδομές

Λάβα και καπνός εξακολουθούν να βγαίνουν από το ηφαίστειο που εξερράγη το βράδυ του Σαββάτου στη χερσόνησο Ρέικιανες, στην Ισλανδία, για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, με τις τοπικές οι αρχές πάντως να διαβεβαιώνουν ότι οι υποδομές και η κωμόπολη του Γκρίνταβικ επί του παρόντος δεν κινδυνεύουν.

Τα τεχνητά εμπόδια κατάφεραν να απομακρύνουν με επιτυχία τη λάβα από σημαντικές υποδομές, όπως το εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβάρτσενγκι, και την πόλη Γκρίνταβικ.

Οι άμυνες του Γκρίνταβικ κατεύθυναν τη λάβα προς την περιοχή όπου προβλεπόταν βάσει του σχεδιασμού, ανέφερε η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας HS Orka, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ισλανδικές αρχές προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO), η έκρηξη του Σαββάτου άνοιξε μια ρωγμή μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων.

Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είχε σημειωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, με τη λάβα, τότε, να καταστρέφει δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση 20.000 ανθρώπους. Κατά την έκρηξη του Ιανουαρίου η λάβα έκαψε σπίτια στην κωμόπολη Γκρίνταβικ.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης, ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Οι κάτοικοι του Γκρίνταβικ ίσως να μην γυρίσουν ποτέ στα σπίτια τους

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Τα ποτάμια λάβας και η «μαύρη ημέρα» του Γκρίνταβικ (εικόνες)