Skip to main content

Βρυξέλλες εναντίον Βρυξελλών: Το Ευρωκοινοβούλιο θα μηνύσει την Κομισιόν για τα κονδύλια στην Ουγγαρία

EPA/JULIEN WARNAND

«Είναι μια προειδοποίηση προς τη φον ντερ Λάιεν ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να δίνει ανταλλάγματα στον Όρμπαν», δήλωσε ευρωβουλευτής

Κάποια στιγμή πριν δύο περίπου μήνες, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωβουλευτές ότι τα κονδύλια για την Ουγγαρία «ξεπάγωσαν επειδή η χώρα πληρούσε τις προϋποθέσεις».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή ξεμπλοκάρει 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από ταμεία συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Τώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να ξεπαγώσει δισεκατομμύρια κεφάλαια για την Ουγγαρία, όπως αναφέρει το Politico.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα σχεδόν ομόφωνα —με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά και καμία αποχή— να προσφύγει κατά της Κομισιόν στο δικαστήριο για παραβίαση της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από κατάχρηση.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο, η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο – που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να μπλοκάρει.

Ευρωκοινοβούλιο: Απειλεί την Κομισιόν με νομικές ενέργειες για την αποδέσμευση των κονδυλίων στην Ουγγαρία

Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ξεπαγώσει τα κεφάλαια αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σταθερή υπόθεση, καθώς η Επιτροπή έχει αντικρούσει τον εαυτό της σχετικά με το εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ, στο Playbook τη Δευτέρα το βράδυ. «Το Δικαστήριο της ΕΕ ανέκαθεν υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».

Η κίνηση της επιτροπής – η οποία υποστηρίζεται από μέλη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν – θέλει να πει στην πρόεδρο «ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλάσσεται για συμφωνίες με τον Όρμπαν», είπε ο Φρόιντ.

Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη για να δώσουν το τελευταίο πράσινο φως στην Πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για να προσφύγει η Επιτροπή στο δικαστήριο πριν από την 25η Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες του S&D, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, και ο αρχηγός του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Playbook.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής πάντως δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι δεσμεύεται από «αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις» κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Καθώς η Ουγγαρία είχε υποβάλει «όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή για να δείξει την ανεξαρτησία του δικαστικού της σώματος», «είχε νομική υποχρέωση να εγκρίνει αυτήν την απόφαση».

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, προ 3 εβδομάδων, η Καταρίνα Μπάρλι, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής LIΒΕ εξέφρασε τις αμφιβολίες της και τον σκεπτικισμό της, για το κατά πόσο η αγωγή θα έχει αποτέλεσμα: «Οι πιθανότητες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της αγωγής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Επιτροπής σχετικά με την απόφασή της να αποδεσμεύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουγγαρία είναι “πολύ μικρές”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Politico

Επιμέλεια: Ελίζα Καραγιώργη