Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Απειλεί την Κομισιόν με νομικές ενέργειες για την αποδέσμευση των κονδυλίων στην Ουγγαρία

naftemporiki.gr

Προβληματισμός και για την επερχόμενη ουγγρική προεδρία

Αιχμές για την Κομισιόν εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την απόφαση της Επιτροπής να αποδεσμεύσει έως και 10,2 δισ. κονδύλια για την Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι η Βουδαπέστη δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και παρότι η ίδια η Επιτροπή παρέτεινε πρόσφατα την εφαρμογή των μέτρων του «κανονισμού για την αιρεσιμότητα»

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις εσκεμμένες, συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 345 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 29 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για την περαιτέρω διάβρωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, ιδίως μέσω της πρόσφατα εγκριθείσας δέσμης μέτρων «προστασίας της εθνικής κυριαρχίας», η οποία έχει συγκριθεί με τον διαβόητο «νόμο περί αλλοδαπών πρακτόρων» της Ρωσίας.

Παραβιάσεις των Συνθηκών της ΕΕ

Εκφράζοντας τη λύπη του για τη μη εφαρμογή από το Συμβούλιο της διαδικασίας του άρθρου 7 (μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού από το ΕΚ το 2018), το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει κατά πόσον η Ουγγαρία έχει διαπράξει «σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των ευρωπαϊκών αξιών» σύμφωνα με την πιο άμεση διαδικασία του άρθρου 7.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης τις ενέργειες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο εμπόδισε την σημαντική απόφαση αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, μη σεβόμενος και παραβιάζοντας τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και κατά παράβαση της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας. Η ΕΕ δεν πρέπει να ενδώσει στον εκβιασμό, τονίζουν.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις καταγγελίες περί συστημικών διακρίσεων κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας, των δημοσιογράφων, των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάθεση κονδυλίων. Εκφράζουν τη λύπη τους για τη χειραγώγηση των διαδικασιών στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, για τις εξαγορές επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και από φορείς που έχουν δεσμούς με τον Πρωθυπουργό, καθώς και για την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον πλουτισμό των πολιτικών συμμάχων της κυβέρνησης.

Τα μέτρα που απαιτούνται για την αποδέσμευση χρηματοδότησης από την Ένωση βάσει διαφορετικών κανόνων πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο και δεν θα πρέπει να καταβάλλεται καμία πληρωμή εάν εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε οποιονδήποτε τομέα. Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει κατά πόσον θα πρέπει να επιδιωχθούν νομικές ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης μερικής αποδέσμευσης κεφαλαίων, και σημειώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει σειρά νομικών και πολιτικών μέτρων εάν η Επιτροπή έχει παραβεί τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και προστάτης των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ερωτήματα για την επερχόμενη ουγγρική προεδρία

Υπό το πρίσμα των ζητημάτων αυτών, το Κοινοβούλιο διερωτάται εάν η ουγγρική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προειδοποιώντας ότι, εάν η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μείνει κενή, τα σχετικά καθήκοντα θα ανατεθούν στον Ούγγρο Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να βρει κατάλληλες λύσεις για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων και ζητούν μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου, ώστε να δοθεί τέλος στην κατάχρηση του δικαιώματος βέτο και στον εκβιασμό.