Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Ξεπαγώσαμε τα κονδύλια για την Ουγγαρία γιατί πληρούσε τις προϋποθέσεις

twitter/vonderleyen
Η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο

Καμπανάκι για τους Χούθι και στήριξη εκ νέου στην Ουκρανία από την Ολομέλεια στο Στρασβούργο

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Μπήκαμε σε ένα έτος εκλογικών αναμετρήσεων παντού, όπως και στην ΕΕ θα έχουμε μια γιορτή της Δημοκρατίας», δήλωσε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ωστόσο οι δύο πόλεμοι (Ουκρανία και Γάζα) συνεχίζονται και προκαλούν τεράστιες απώλειες», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε και με την κατάσταση που έχει προκληθεί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία», ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση στη Ρωσία: «Έχουμε ένα σοκ στο παγκόσμιο, πέρα των δύο πολέμων. Μετά τη μετά την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που βιώσαμε εξαιτίας της Ρωσίας, το παγκόσμιο εμπόριο απειλείται λόγω της «τρομοκρατίας των Χούθι».

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την Προεδρία του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής τα συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης-15ης Δεκεμβρίου 2023, ιδίως σχετικά με το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, στο οποίο η Ουγγαρία άσκησε βέτο.

«Είμαι περήφανη που η Ένωσή μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ουκρανίας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ουκρανίας υλοποιούν τις συστάσεις μας και τις προσδοκίες του λαού της», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Κοινοβούλιο συζήτησε επίσης την ημερήσια διάταξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί συμφωνία για την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ΠΔΠ) και την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές συζητούν επιπλέον για την κατάσταση του κράτους δικαίου με την Ουγγαρία και τις πιθανές ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.

Μάλιστα αναφορικά με το ξεπάγωμα κονδυλίων για την Ουγγαρία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Υποσχεθήκαμε να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα θα είμαστε δίκαιοι προς όλα τα κράτη μέλη. Η Ουγγαρία ανταποκρίθηκε σε ορισμένες από τις συστάσεις μας που απαιτούνται για την εκπλήρωση των όρων των ταμείων συνοχής.

Περίπου 20 δισ. ευρώ παραμένουν δεσμευμένα έως ότου εκπληρωθούν όλοι οι όροι.

Αυτοί είναι οι κανόνες στους οποίους όλοι συμφωνήσαμε».