Skip to main content

Αϊτή: Παραιτείται ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός εν μέσω σφοδρών ταραχών

REUTERS/Ricardo Arduengo
Διαμαρτυρία κατά του Αριέλ Ανρί

Βαριά οπλισμένες συμμορίες δρούσαν ανεξέλεγκτα το τελευταίο διάστημα - Ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Αριέλ Ανρί

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, παραιτήθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας χωρών της Καραϊβικής, ύστερα από εβδομάδες αυξανόμενων πιέσεων και κλιμακούμενης βίας στη χώρα.

Η είδηση έρχεται αφότου οι περιφερειακοί ηγέτες συναντήθηκαν στη Τζαμάικα τη Δευτέρα για να συζητήσουν μια «πολιτική μετάβαση» στην Αϊτή. Ο Ανρί βρίσκεται επί του παρόντος εγκλωβισμένος στο Πουέρτο Ρίκο αφού ένοπλες συμμορίες τον εμπόδισαν να επιστρέψει στο σπίτι.

Τα επόμενα βήματα μετά την παραίτηση

Ο Ανρί ήταν διορισμένος και είχε ηγηθεί της χώρας από τη δολοφονία του πρώην προέδρου τον Ιούλιο του 2021. Τώρα θα οριστεί νέος προσωρινός πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Κίνγκστον, ο πρόεδρος της κοινότητας της Καραϊβικής και πρόεδρος της Γουιάνας, Ιρφάαν Άλι είπε: «Αναγνωρίζουμε την παραίτησή του μετά τη σύσταση ενός μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου και τον διορισμό ενός προσωρινού πρωθυπουργού».

Η δράση των συμμοριών

Βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής Πορτ-ο-Πρενς τις τελευταίες ημέρες, Ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του μη εκλεγμένου πρωθυπουργού.

REUTERS/Ralph Tedy Erol

Ο Ανρί βρισκόταν στην Κένυα για να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βίας όταν συμμορίες επιτέθηκε σε αστυνομικά τμήματα και εισέβαλαν σε δύο από τις μεγαλύτερες φυλακές της Αϊτής.

Ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον Ανρί απέτυχε να προσγειωθεί μετά από συνεχείς επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αϊτής.

Πηγή: BBC