Skip to main content

Νίκι Χέιλι: Αποσύρεται επίσημα από την κούρσα των Ρεπουμπλικάνων

EPA/CJ GUNTHER

«Παρόλο που δεν θα είμαι πλέον υποψήφια, δεν θα σταματήσω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για τα πράγματα στα οποία πιστεύω»

«Τίτλοι τέλους» για την Νίκι Χέιλι, η οποία αποσύρθηκε επίσημα από την προεκλογική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, παραχωρώντας το πεδίο ελεύθερο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας εγκατέλειψε την προεκλογική της εκστρατεία λίγο μετά που έχασε όλες τις πολιτείες εκτός από το Βερμόντ στις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης.

Tο στοίχημα του Μπάιντεν και ο πιθανός «αντικαταστάτης» από την Καλιφόρνια

Η νίκη και οι ήττες

Σύμφωνα και με τα πρόσφατα αποτελέσματα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως κέρδιζε κατά πολύ την Νίκη Χέιλι, με την ίδια να δίνει έναν άνισο αγώνα. Ακολούθως προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Υπέρ Ντόναλντ Τραμπ

– Καλιφόρνια
– Βόρεια Καρολίνα
– Βιρτζίνια
– Κολοράντο
– Οκλαχόμα
– Τέξας
– Τενεσί
– Μέιν
– Αλαμπάμα
– Αρκάνσας
– Μασαχουσέτη
– Μινεσότα
– Γιούτα
– Αλάσκα

Υπέρ Νίκι Χέιλι

– Βερμόντ

Η απόφαση της Χέιλι να τερματίσει την προεκλογική της εκστρατεία ουσιαστικά δρομολογεί τις γενικές εκλογές, με τον Τραμπ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνουν ανεπίσημα την ηγεσία των κομμάτων τους νωρίς στην προκριματική περίοδο μετά από μια σειρά νικών.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα»

«Είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη για το κύμα υποστήριξης που έχουμε λάβει από όλη τη μεγάλη μας χώρα, αλλά έχει έρθει πλέον η ώρα να αναστείλω την προεκλογική μου εκστρατεία», δήλωσε η Χέιλι σε ομιλία της το πρωί της Τετάρτης. Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Είπα ότι ήθελα οι Αμερικανοί να ακουστεί η φωνή τους – το έκανα αυτό. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Και παρόλο που δεν θα είμαι πλέον υποψήφια, δεν θα σταματήσω να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για τα πράγματα στα οποία πιστεύω».

«Εναπόκειται τώρα στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις ψήφους εκείνων στο κόμμα μας και πέρα από αυτό που δεν τον υποστήριξαν, και ελπίζω να το κάνει αυτό”, είπε. “Στα καλύτερά της, η πολιτική έχει να κάνει με το να φέρνεις τους ανθρώπους στον αγώνα σου, όχι με το να τους απομακρύνεις. Και ο συντηρητικός μας σκοπός χρειάζεται επειγόντως περισσότερους ανθρώπους. Τώρα είναι η ώρα του να επιλέξει».

Τέλος, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι «Τον συγχαίρω και του εύχομαι τα καλύτερα. Εύχομαι σε οποιονδήποτε θα γίνει πρόεδρος της Αμερικής. Η χώρα μας είναι πολύ πολύτιμη για να αφήσουμε τις διαφορές μας να μας χωρίσουν».

Η αντίδραση Τραμπ

Σημειώνεται ότι με αφορμή την είδηση ότι η Χέιλι αποσύρεται από την κούρσα, ο Τραμπ κατακεραύνωσε την πρώην αντίπαλό του σε δήλωσή του, λέγοντας «Η Νίκι Χέιλι έπαθε ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ χθες το βράδυ, με τρόπο ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, για άγνωστους λόγους, επιτρέπεται να ψηφίζουν στο Βερμόντ και σε διάφορες άλλες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Χέιλι ότι συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματά της από τους Δημοκρατικούς και κάλεσε τους υποστηρικτές της να στηρίξουν την προεδρική του υποψηφιότητα.

Με πληροφορίες από το cnbcnews