Skip to main content

Tο στοίχημα του Μπάιντεν και ο πιθανός «αντικαταστάτης» από την Καλιφόρνια

REUTERS/Kevin Lamarque

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί την ομάδα Μπάιντεν είναι ότι ο Τραμπ κερδίζει δύναμη μεταξύ ομάδων ψηφοφόρων

Μόνο εκλογικό θρίλερ δεν ήταν η «Σούπερ Τρίτη» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ουδεμία έκπληξη και στις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές για το χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ενόψει της   αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο, στις 5 Νοεμβρίου. Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζαν ότι -ελλείψει ισχυρών αντιπάλων υποψηφίων- σίγουρα θα κέρδιζαν.

Ο Μπάιντεν είδε όμως για άλλη μία φορά μία «ψήφο διαμαρτυρίας»: Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που τον τιμώρησαν πρόσφατα στο Μίσιγκαν για την πολιτική του υπέρ του Ισραήλ στη Γάζα, εμφανίστηκαν ξανά στη Μασαχουσέτη, στο Κολοράντο και ειδικά στη Μινεσότα.

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί την ομάδα Μπάιντεν είναι ότι ο Τραμπ κερδίζει δύναμη μεταξύ ομάδων ψηφοφόρων που προηγουμένως αποτελούσαν την κύρια εκλογική δύναμη των Δημοκρατικών – στους μη λευκούς ψηφοφόρους και  στους νέους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ, δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί. Κέρδισε στις 14 από τις 15 πολιτείες (εκτός από το Βερμόντ) και διεύρυνε άνετα το προβάδισμά του έναντι της Νίκι Χέιλι. Σάρωσε στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, την Αλαμπάμα και τη Βόρεια Καρολίνα με διαφορά 50 ποσοστιαίων μονάδων ή περισσότερο έναντι της Νίκι Χέιλι, κυρίως κινητοποιώντας ψηφοφόρους, χωρίς πτυχίο κολεγίου, όπως έδειξαν τα exit polls.

Αλλά είναι επίσης σαφές ότι εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών σε ολόκληρη τη χώρα δεν θέλουν να τον δουν στο ψηφοδέλτιο της 5ης Νοεμβρίου. Και είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς αυτό το γκρουπ δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα στις 5 Νοεμβρίου.

Σούπερ Τρίτη: «Δεύτερη θητεία Τραμπ θα σήμαινε επιστροφή στο χάος» προειδοποιεί ο Μπάιντεν

«Τριτοκοσμική χώρα»

Ο Τραμπ δεν έκανε καμία προσπάθεια να απευθυνθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, δίνοντας και πάλι μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ ως μια «τριτοκοσμική χώρα» που δεν έχει τον έλεγχο των συνόρων της. Η υποκίνηση των φόβων για τη μετανάστευση και την εγκληματικότητα φαίνεται να παραμένει η στρατηγική της εκστρατείας του.

Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα η Χέιλι; Θα θάψει το όνειρό της για την προεδρία; Θα συστήσει τελικά τον Τραμπ ,επειδή πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι χειρότερος; Θα το δούμε πολύ σύντομα…Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Μπάιντεν φλερτάρουν με τους ψηφοφόρους της Χέιλι, επειδή είναι μια αρκετά μεγάλη ομάδα, που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον Νοέμβριο.

Το μεγάλο πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι ότι τελικά η βάση του Τραμπ θα τον ψηφίσει, ανεξάρτητα από το τι λέει ή κάνει. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ λατρεύεται σαν ποπ σταρ – και αυτό έχει τεράστια κινητήρια δύναμη. Και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι δύσπιστοι για τον Τραμπ πιθανότατα θα επιστρέψουν σε αυτόν στο τέλος γιατί και για αυτούς ο Μπάιντεν θα ήταν το μεγαλύτερο κακό.

Ντόναλντ Τραμπ: Θα ενώσω τη διχασμένη χώρα μας, είπε ο θριαμβευτής της Σούπερ Τρίτης

Οι αδυναμίες του Μπάιντεν

Επόμενο ραντεβού για τον Μπάιντεν είναι αύριο το βράδυ, που θα μιλήσει στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση της Ένωσης». Αλλά θα φανεί και η «κατάσταση του Προέδρου». Κάθε λέξη που θα ειπωθεί μπερδεμένα ,θα είναι ένα εκλογικό όπλο για τους αντιπάλους του «γερο-Τζο», όπως τον αποκαλούν.

Ο Μπάιντεν θα κάνει ότι μπορεί φυσικά να αποτρέψει μια δεύτερη θητεία Τραμπ, αλλά οι αδυναμίες του θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την επιτυχία του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. Το τεκμηριώνουν όλες οι πρόσφατες και αξιόπιστες δημοσκοπήσεις: Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ψήφισαν τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια, δεν τον θεωρούν κατάλληλο να ηγηθεί της χώρας, κυρίως λόγω της μεγάλης ηλικίας του.

«Δεν έχει σημασία πόσο ικανός είναι στην πραγματικότητα ο Μπάιντεν. Ούτε αν το διαπιστώνουν οι γιατροί του. Αυτό που θα είναι κρίσιμο είναι το πώς τον αντιλαμβάνοντα οι ψηφοφόροι», λέει στην Ναυτεμπορική, Αμερικανός δημοσιογράφος στην Νέα Υόρκη, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους στις κρίσιμες «πολιτείες swing» λένε ότι είναι πολύ μεγάλος», τονίζει και προσθέτει: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τελικά ο Μπάιντεν θα αποχωρήσει από την διεκδίκηση του χρίσματος λίγο πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Μιλγουόκι, τον Αύγουστο»

Οι πιθανοί «αντικαταστάτες»

Η έκκληση Μπάιντεν για «δημοκρατική ψήφο» ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα Τραμπ, δεν πείθει πλέον και  εξαφανίζεται μέσα σε μια πρωτοφανή αδιαφορία, που μπορεί να οδηγήσει  λιγότερους Αμερικανούς να ψηφίσουν από ό,τι στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση ο «σκληρός πυρήνας» των οπαδών του Τραμπ θα ήταν ισχυρότερος σε ποσοστό.

Για αυτούς τους λόγους, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Μπάιντεν δεν κάνει ένα βήμα πίσω και δεν προβάλει  έναν πιο αξιόπιστο Δημοκρατικό υποψήφιο ,δεδομένου ότι η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αποδείχθηκε μια μεγάλη απογοήτευση και σταδιακά έχασε το χάρισμα που την είχε ωθήσει στην αντιπροεδρία. «Αναμφίβολα, μια αποχώρηση του Μπάιντεν τότε κρύβει πολλές δυσκολίες, καθώς ένας νέος υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν θα είχε χρόνο να διαφημιστεί στη χώρα. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να πυροδοτήσει ενθουσιασμό από την πλευρά των Δημοκρατικών και να δώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία. Κάποιος νεότερος, πιο φρέσκος θα κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα για εβδομάδες. Αυτό ακριβώς θα μπορούσε να κινητοποιήσει εκείνους που αυτή τη στιγμή απομακρύνονται από τον Μπάιντεν. Και η κινητοποίηση μέσα στο δικό του στρατόπεδο θα είναι, όπως είπα, καθοριστικός παράγοντας», προσθέτει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Το «αστέρι» της Καλιφόρνια

Ηδη ακούγεται το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ. Στα 56 του χρόνια, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια βρίσκεται στην αρχή μιας λαμπρής καριέρας. Συνάντησε μάλιστα τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο πριν από τη συνάντηση Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο στις 15 Νοεμβρίου. Ο Νιούσoμ  μοιάζει  μάλιστα με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν όσον αφορά την τέχνη της επικοινωνίας.

Ο Νιούσομ μπορεί να μην είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, αλλά τα κάνει όλα σαν να ήταν ήδη έτσι. Προβάλλει διαφημίσεις προεκλογικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα, έχει ιδρύσει μια επιτροπή εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων “Campaign for Democracy”.

«Ο Νιούσομ και μια σύγχρονη ενσάρκωση της φιλελεύθερης Καλιφόρνιας. Ήταν δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο και καθιέρωσε τους γάμους ομοφυλοφίλων εκεί με δική του πρωτοβουλία. Έχει μια νότα από το Χόλιγουντ πάνω του και ακολουθεί τα βήματα του Ρόναλντ Ρέιγκαν (αν και απορρίπτει την πολιτική του ατζέντα). Ο Ρέιγκαν  έφτασε άλλωστε στον Λευκό Οίκο ως εν ενεργεία κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

Παραδοσιακά, η Καλιφόρνια διαδραματίζει έναν εξαιρετικό ρόλο στην πολιτική των ΗΠΑ. Και ο Νιούσομ χρησιμοποιεί αυτή τη θέση για να διατυπώσει το όραμά του για μια σύγχρονη Αμερική. Έχει κατακτήσει την τέχνη της πολιτικής του  ακτιβισμού από την εκτελεστική εξουσία. Επανειλημμένα εγκαινιάζει προκλητικές πρωτοβουλίες στην αριστερή-πράσινη ατζέντα του, ειδικά στην πολιτική για το κλίμα. Δεν δίστασε μάλιστα να μηνύσει  τις εταιρείες πετρελαίου Exxon, Shell, Chevron, ConocoPhillips και BP για την υποτιθέμενη συνενοχή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Υποστηρίζει επιθετικά το δικαίωμα στην άμβλωση, την καθολική ασφάλιση υγείας για τους παράτυπους μετανάστες, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, τους αυστηρούς νόμους για τα όπλα και τα δικαιώματα των μεταναστών. Χαρακτηρίζει την ιστορική αντιμετώπιση του ιθαγενούς πληθυσμού των ΗΠΑ ως γενοκτονία και είναι ένας από τους πιο επιφανείς πολέμιους της θανατικής ποινής.

Το ρίσκο του Νιούσομ είναι όμως ότι βρίσκεται πολύ πιο αριστερά από τον Τζο Μπάιντεν. Αλλά επειδή οι εκλογές στην Αμερική κερδίζονται από το κέντρο, θα πρέπει να βάλει πολύ νερό στο κρασί του για να γίνει ικανός να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών