Skip to main content

Ερντογάν – Αμπάς θα συζητήσουν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η Τουρκία έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα, ωστόσο δεν έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση που θα έχουν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, σε συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, όπως ανέφερε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή.

Στη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ρίαντ αλ Μάλικι, δήλωσε ότι ο Αμπάς θα επισκεφθεί την Άγκυρα αύριο, Τρίτη, και θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και στήριξε την προσφυγή εναντίον του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχει ζητήσει επανειλημμένα εκεχειρία. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες για την επίτευξη ανακωχής.

Αντίθετα με τη Δύση και κάποιες χώρες του Κόλπου, η Τουρκία δεν έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν και ο Αμπάς θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα, καθώς και την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, εξήγησε η διπλωματική πηγή.

«Η Τουρκία προσφέρει εκτενή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σε συντονισμό με την Αίγυπτο μετά την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ (…) Σε αυτό το πλαίσιο στη διάρκεια των συναντήσεων με τον πρόεδρο Αμπάς θα συζητηθούν οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας», επεσήμανε η πηγή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters