Skip to main content

Αυστριακός νεοναζί πήγε στο Αφγανιστάν για «διακοπές με τους Ταλιμπάν» – Κατέληξε 9 μήνες στη φυλακή

Ήθελε να αποδείξει ότι το Αφγανιστάν είναι ασφαλής χώρας για επαναπροώθηση προσφύγων - Συνελήφθη για κατασκοπεία

Ο 84χρονος Χέρμπερτ Φριτς, Αυστριακός εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς, που είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν από το καθεστώς των Ταλιμπάν ως ύποπτος για κατασκοπεία, αφέθηκε χθες ελεύθερος, σύμφωνα με την Der Standard.

Όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα, ο Φριτς, πρώην εκπαιδευτικός και ενεργός νεοναζί που αυτοχαρακτηρίζεται «ειδικός στο Αφγανιστάν, πήγε το 2023 στη χώρα για να αποδείξει πως είναι ασφαλής και άρα μπορούν να επαναπροωθούνται σε αυτή πρόσφυγες. Κατέληξε να περάσει 9 μήνες στη φυλακή των Ταλιμπάν.

Ήταν κακοτυχία…

Να σημειωθεί ότι η Βιέννη έχει εκδώσει προειδοποίηση να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Αφγανιστάν, αφού η χώρα βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2021 ξανά υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

«Νομίζω πως ήταν κακοτυχία, αλλά θέλω να ξαναπάω», δήλωσε σε δημοσιογράφους αφού αφίχθη στη Ντόχα, ερωτηθείς για τη φυλάκισή του. «Υπήρχαν ευγενικοί άνθρωποι αλλά και μερικοί ηλίθιοι, λυπάμαι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους δεσμοφύλακές του.

Οι αυστριακές αρχές ευχαρίστησαν το Κατάρ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεσολάβησή τους, που συνέβαλε στην αποφυλάκιση του κ. Φριτς. Ανέφεραν ακόμη πως μπορεί να δεχθεί κάποιες ιατρικές φροντίδες στη Ντόχα προτού πάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αυστρία.

Το Κατάρ εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη de facto κυβέρνηση του Αφγανιστάν για τη συνεργασία της και την αποφυλάκιση του Αυστριακού, χωρίς να τον κατονομάσει.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών των Ταλιμπάν δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο.

Πώς κατέληξε στη φυλακή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας, μια από τις «ασχολίες» του Φριτς είναι να πηγαίνει σε «επικίνδυνα» μέρη, ιδίως στο Αφγανιστάν τα χρόνια του 1980, ή στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Στην προσπάθειά του να αποδείξει πως το Αφγανιστάν είναι ασφαλές, πήγε εκεί και δημοσίευσε άρθρο υπό τον τίτλο «Διακοπές με τους Ταλιμπάν» σε μέσο ενημέρωσης της άκρας δεξιάς.

Το ταξιδιωτικό άρθρο είχε σκοπό να νομιμοποιήσει την απέλαση προσφύγων ή αιτούντων άσυλο από το Αφγανιστάν στη χώρα καταγωγής τους, εξήγησε η Στάνταρτ.

Συνελήφθη αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου.

Ο Φριτς ήταν το 1967 ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), κόμματος της άκρας δεξιάς που τέθηκε εκτός νόμου το 1988, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος, πίεζε την κυβέρνηση να ενεργήσει για να αφεθεί ελεύθερος,

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, DPA