Skip to main content

Χήρα Ναβάλνι: Ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου, θα συνεχίσω το έργο του

Φωτ. REUTERS/ Kai Pfaffenbach/ Pool
Η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, 16/2/2024. Φωτ. REUTERS/ Kai Pfaffenbach/ Pool

Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι κρύβει τη σορό του συζύγου της για να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νόβιτσοκ

Τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε η Γιούλια Ναβάλναγια για τον θάνατο του συζύγου της, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο του εκλιπόντος συζύγου της, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να σταθούν στο πλευρό της.

«Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι. Συνεχίστε να αγωνίζεστε για τη χώρα μας. Και σας καλώ όλους να σταθείτε δίπλα μου» ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε.

Η Ναβάλναγια κατηγόρησε εξάλλου τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν τη σορό του συζύγου της και ότι περιμένουν να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ.

«Ο Πούτιν ήθελε να σκοτώσει την ελπίδα μας»

«Ένα άλλο άτομο θα έπρεπε να είναι εδώ στη θέση μου. Αλλά αυτό το άτομο δολοφονήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν» ανέφερε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και πρόσθεσε:

«Κάπου σε μια φυλακή πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, ο Πούτιν δεν σκότωσε μόνο τον Αλεξέι Ναβάλνι ως άτομο, αλλά ήθελε να σκοτώσει την ελπίδα μας, την ελευθερία μας, το μέλλον μας. Γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι πριν από τρεις ημέρες, θα σας το πούμε σύντομα. Αλλά, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον Αλεξέι και για εμάς, είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε» σημείωσε.

«Δεν φοβάμαι, μην φοβάστε»

«Σας καλώ να σταθείτε δίπλα μου», ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες να μοιραστούν «την οργή και το μίσος για όσους τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας».

«Σας μιλώ με τα λόγια του Αλεξέι, στα οποία πιστεύω πραγματικά» συνέχισε και τόνισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ελεύθερη, ειρηνική και χαρούμενη Ρωσία. Η υπέροχη Ρωσία του μέλλοντος που τόσο ονειρευόταν ο σύζυγός μου. Αυτό χρειαζόμαστε».

«Αυτή είναι η χώρα στην οποία θέλω να ζήσω και για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Αυτή είναι η χώρα που θέλω να χτίσω μαζί σας. Η χώρα που φαντάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι» υπογράμμισε και επεσήμανε: «Εγώ δεν φοβάμαι, μην φοβάστε».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του και διεξάγεται σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο.

Η οικογένειά του δεν έχει ακόμη πρόσβαση στη σορό του

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή στην Αρκτική, η οικογένειά του δεν έχει ακόμη πρόσβαση στη σορό του, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του να εισέλθει στο νεκροτομείο, όπου φέρεται να διατηρείται η σορός του.

Σε ερώτηση της μητέρας και δικηγόρου της οικογένειας αν η σορός βρίσκεται στο συγκεκριμένο νεκροτομείο, δεν δόθηκε καμία απάντηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ναβάλνι, η οποία επεσήμανε ότι παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια θανάτου και η έρευνα έχει παραταθεί.

Η μητέρα του Ρώσου αντιφρονούντα, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, βρίσκεται από το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όπου κρατούνταν ο γιος της εκτίοντας ποινή 19 ετών κάθειρξης.

Ο 47χρονος Ναβάλνι πέθανε την Παρασκευή, αφού, σύμφωνα με τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές, «ένιωσε αδιαθεσία» έπειτα από περίπατο.

«Σε νοσοκομείο η σορός του – Δεν έχει γίνει νεκροψία»

Χθες, Κυριακή, επικαλούμενη πληροφορίες, η Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι η σορός του βρίσκεται στο περιφερειακό νοσοκομείο της πόλης Σάλεκχαρντ, διοικητικής πρωτεύουσας της περιφέρειας Γιαμάλ.

Κατά την ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe –η οποία εκδίδεται στη Λετονία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- μέχρι χθες δεν είχε γίνει νεκροψία– νεκροτομή στη σορό του Ναβάλνι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, μετά τον θάνατό του την Παρασκευή, η σορός του Ναβάλνι αρχικά μεταφέρθηκε στην πόλη Λαμπιτνάνγκι, 36 χιλιόμετρα μακριά από τη φυλακή στην οποία κρατείτο. Ωστόσο, βάσει πηγών που επικαλείται η Novaya Gazeta Europe, η σορός μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στο περιφερειακό νοσοκομείο της πόλης Σάλεκχαρντ.

«Συνήθως οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για κάποιον λόγο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μέλος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ενώ πρόσθεσε: «Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο και μετά έβαλαν δύο αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα. Θα μπορούσαν επίσης να έβαλαν μια ταμπέλα που να γράφει ‘κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ’. Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, περί τίνος πρόκειται, γιατί υπάρχει μυστικότητα και αν προσπαθούν να κρύψουν κάτι σοβαρό».

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, σύντομα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τη σορό του Ναβάλνι και ότι ο θάνατός του «δεν ήταν εγκληματικής φύσης», περιγραφή που σύμφωνα με τη Novaya Gazeta Europe χρησιμοποιείται όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια διαδόθηκε ότι απαγορεύθηκε στο προσωπικό του νοσοκομείου να κάνει νεκροψία, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Αλεξέι Ναβάλνι: Τι σημαίνει ο θάνατός του για τον Πούτιν, τη Ρωσία και τη Δύση

«Κάποιοι είπαν ότι ήρθε εντολή από τη Μόσχα να περιμένουν την άφιξη ειδικών από την πρωτεύουσα, άλλοι είπαν ότι οι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να κάνουν νεκροψία. Η υπόθεση είναι πολιτική και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εξελιχθεί. Και αν κάνει κάποιος νεκροψία και λάβει απευθείας εντολή να αλλάξει το αποτέλεσμα, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Και μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ένοχο» πρόσθεσε η ίδια πηγή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Επεσήμανε, δε, ότι όπως του μεταφέρθηκε -καθώς δεν είδε ο ίδιος τη σορό- υπήρχαν σημάδια από μώλωπες, αν και όπως είπε, δεν φαίνεται οι μώλωπες αυτοί να προήλθαν από ξυλοδαρμό, αλλά πιθανώς από σπασμούς και από την προσπάθεια των γιατρών να κάνουν ανάνηψη στον Ναβάλνι έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Αδιευκρίνιστο παραμένει, όμως, τι προκάλεσε το καρδιακό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης θα συναντηθεί η χήρα Ναβάλνι

Αλεξέι Ναβάλνι: «Έκανε την απόλυτη θυσία για τα ιδανικά του» – Η σφοδρή κριτική στον Πούτιν, οι δυσμενείς συνθήκες κράτησης και οι μάχες μέσα από τη φυλακή

«Πολικός λύκος»: Η ζωή του Ναβάλνι στη σκληρή φυλακή όπου βρήκε τον θάνατο

Ναβάλνι: Το μήνυμα της συζύγου του μετά τον θάνατό του