Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 47 ετών άφησε μέσα σε φυλακή στην Αρκτική ο σφοδρότερος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.
Εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών για τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμήνυσαν ότι θεωρούν το καθεστώς Πούτιν υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι στη φυλακή.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι κατηγορίες της Δύσης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση». Σε δήλωσή της, σημείωσε ότι τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.
Η φυλάκιση σε δυσμενείς συνθήκες για «εξτρεμιστική δράση»
Ο Ναβάλνι εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστικό κέντρο στην Αρκτική, υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες ερμηνεύονταν ως τρόποι τιμωρίας του για την εναντίωσή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε φυλακή στην περιφέρεια Γιάμαλο-Νενέτσκιγ, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Στη διάρκεια της σειράς δικών που πέρασε, φαινόταν όλο και πιο καταπονημένος και αδυνατισμένος.
Ο Ναβάλνι αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στη φυλακή, τα οποία αποδίδονταν στις συνθήκες κράτησης, στην απεργία πείνας, αλλά και στην απόπειρα δολοφονίας του, μέσω δηλητηρίασης, το 2020.
«Είμαι απλώς ένας από τους πολλούς που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς»
Δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, ο Ναβάλνι είχε τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ είχε χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος τον οποίο φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν.
«Είμαι απλώς ένας από τους πολλούς ανθρώπους που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, γιατί θεωρώ ότι δεν ευθύνεται μονάχα για τη φτώχεια και τη διάλυση των κρατών. Αποτελεί την κύρια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφιερώνω το βραβείο μου σε όλους εκείνους που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, σε ολόκληρο τον κόσμο».
Αρχικά έγινε γνωστός μέσα από τις μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης το 2011 και το 2012, ενώ το 2013 ήρθε δεύτερος στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα. Μέσα από ιστολόγια, κατήγγειλε τη διαφθορά της ρωσικής ελίτ, ενώ είχε φλερτάρει κάποτε με τον εθνικισμό.
O Ναβάλνι ξεκίνησε τις διαδικασίες για να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018, με την εκλογική επιτροπή, ωστόσο, να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του.
Η απόπειρα δολοφονίας με Νοβιτσόκ και η σύλληψη με την επιστροφή του στη Ρωσία
Το καλοκαίρι του 2020, ο Ναβάλνι διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα.
Η δηλητηρίασή του προκλήθηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Βερολίνο, όπου νοσηλεύθηκε επί εβδομάδες και ξεπέρασε τον κίνδυνο.
Η επιστροφή του από τη Γερμανία στη Ρωσία, συνοδεύθηκε από τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο, μπροστά στις κάμερες, ενώ ακολούθησε σειρά δικών.
Αλεξέι Ναβάλνι: 10 ημερομηνίες σταθμοί στον αγώνα κατά του Πούτιν
Οι μάχες μέσα από τη φυλακή
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζε, η αποφασιστικότητά του δεν είχε διόλου καμφθεί. Τόσο στις ακροαματικές διαδικασίες, όσο και σε μηνύματα που μετέφεραν οι συνήγοροι και το περιβάλλον του, ο Ναβάλνι συνέχιζε να καταγγέλλει τον Πούτιν.
Αναφερόταν ειρωνικά στον εκφοβισμό του από τις σωφρονιστικές αρχές, ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα».
Στα τέλη Ιανουαρίου, είχε γίνει γνωστό ότι ο Ναβάλνι είχε τεθεί σε απομόνωση επειδή «συστήθηκε λανθασμένα» σε φρουρό, όπως δήλωσε τότε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις. Αυτή ήταν η 25η φορά που ο Ναβάλνι τέθηκε σε απομόνωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.
Προ περίπου δύο εβδομάδων, μέσω μηνύματος που δημοσίευσε η ομάδα του, ο Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα για διαδηλώσεις εν μέσω των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη Ρωσία από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.
Ο Ναβάλνι κατήγγειλε επανειλημμένα ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν κατασκευασμένες, με στόχο να τον κρατήσουν μακριά από τα πολιτικά δρώμενα.
«Έκανε την απόλυτη θυσία»
«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ.
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».
https://twitter.com/CharlesMichel/status/1758461749747966150
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του».
«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», σημείωσε.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1758472254030074014
Μουράτοφ: Είναι δολοφονία
Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία».
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.
naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης:
Στόλτενμπεργκ: Να απαντήσει η Ρωσία για τις συνθήκες θανάτου του Ναβάλνι
Φον ντερ Λάιεν για θάνατο Ναβάλνι: «Ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του»
Αλεξέι Ναβάλνι: «Η Ρωσία τού πήρε την ελευθερία και τη ζωή του», λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα