Skip to main content

Στα άκρα η κόντρα του Ζελένσκι με τον στρατηγό Ζαλούζνι – Πού θα οδηγήσει;

REUTERS/Ints Kalnins

Θα «καρατομήσει» ο Ουκρανός πρόεδρος τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων - ο οποίος είναι πιο δημοφιλής από αυτόν;

Ο Βάλερι Ζαλούζνι, επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα. Είναι ωστόσο και ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  Και το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος; Μπορεί να «καρατομήσει» τον στρατηγό; Και τι θα σημαίνει αυτό σε μία τόσο κομβική στιγμή για τον πόλεμο με τη Ρωσία;

Όπως σχολιάζει ο Economist η απομάκρυνση μιας από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στην Ουκρανία θα ήταν βαθιά αμφιλεγόμενη κίνηση, που θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και τις εξελίξεις στο μέτωπο. Μέχρι στιγμής ο Ζελένσκι δεν έχει ανακοινώσει ότι ο στρατηγός αντικαθίσταται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η καρέκλα του δεν τρίζει. Μπορεί απλώς να μην έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το σενάριο της αποπομπής του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο αυτή τη φορά οι φήμες είναι πιο έντονες από ποτέ. Μια δραματική μέρα ξεκίνησε χθες με διαρροές από βουλευτές, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για ένα «σετ εγγράφων» που στάλθηκαν σε μια επιτροπή ασφαλείας για υπογραφή. Αργότερα, πηγές από το γενικό επιτελείο και κοντά στον στρατηγό Ζαλούζνι επιβεβαίωσαν ότι βρισκόταν στα σκαριά μια ανατροπή.

Ο Economist μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα συνάντηση κατά την οποία ο πρόεδρος ενημέρωσε τον στρατηγό του ότι είχε αποφασίσει να τον απολύσει. Στον Ζαλούζνι προσφέρθηκε ένας άλλος ρόλος: γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Τον απέρριψε.

Οι διαρροές και η διάψευση

Η είδηση του σχεδίου διέρρευσε σύντομα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Άμυνας και το προεδρικό μέγαρο αρνήθηκαν ότι ο στρατηγός είχε απολυθεί, κάτι που ήταν τυπικά αληθές.

Αλλά τα προβλήματα -η δυσλειτουργική σχέση μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού του και οι υποψίες στο γραφείο του προέδρου ότι ο στρατηγός τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες- δεν έχουν εξαφανιστεί.

Και οι δύο άνδρες φαίνονται πιεσμένοι πό τη διαμάχη και τις διαφωνίες, γεγονός που ανησυχεί και τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Τα φαβορί για τη θέση

Δύο στρατηγοί αναφέρονται ως υποψήφιοι για τη θέση του Ζαλούζνι, ο 58χρονος Ολεξάντρ Σίρσκι και ο 38χρονος Κίριλο Μπουντάνοφ. Και οι δύο θεωρούνται προσκείμενοι στην προεδρική ομάδα. Ο στρατηγός Σίρσκι, ένας από τους πιο έμπειρους αξιωματικούς του στρατού, ήταν ο επιχειρησιακός εγκέφαλος πίσω από δύο από τις πιο αξιοσημείωτες νίκες της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας το 2022: γύρω από το Κίεβο και στην περιοχή του Χάρκοβο. Αλλά η σκληρή προσέγγισή του στις μάχες τον έχει κάνει αντιδημοφιλή σε μέρη του στρατού. Πέρυσι θυσίασε σκληροπυρηνικούς διοικητές στην αναμφισβήτητα άσκοπη υπεράσπιση του Μπακμούτ.

Ο στρατηγός Μπουντάνοφ, ο αινιγματικός και φιλόδοξος επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, ασπάζεται μια πολύ πιο αντισυμβατική και μη δοκιμασμένη προσέγγιση στη διοίκηση. Δεν έχει ηγηθεί των συμβατικών ενόπλων δυνάμεων στο παρελθόν—ή οργάνωσης που έχει το μέγεθος του ουκρανικού στρατού, ο οποίος τώρα απασχολεί περίπου 1 εκατομμύριο άτομα. Πηγές ανέφεραν ότι απέρριψε τη θέση την τελευταία στιγμή.

Οι φήμες έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η καλοκαιρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε και η χώρα αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό ξένης υποστήριξης που μπορεί να περιμένει. Τα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή διαμαρτύρονται ήδη για έλλειψη πυρομαχικών. Οι ρωσικές μονάδες εκτοξεύουν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερες οβίδες από τον εχθρό τους και σημειώνουν μέτρια εδαφικά κέρδη στα ανατολικά της χώρας.

Πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο

Η άμυνα του Κιέβου και της βορειοανατολικής Ουκρανίας στην αρχή του πολέμου έκανε τον στρατηγό Ζαλούζνι πολύ αγαπητό στους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις τον έδειξαν επανειλημμένα πιο δημοφιλή από τον πρόεδρό του. Αυτό δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών, των οποίων οι σχέσεις ήταν αρχικά καλές. Ειδικότερα, η υποστήριξη του στρατηγού σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στο όνομά του τον Απρίλιο του 2022 θεωρήθηκε από ορισμένους ως υπερβολικά πολιτική. Ο στρατηγός Ζαλούζνι ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά έκτοτε οι εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν.