Skip to main content

Οι μύθοι των ΗΠΑ για τη Ρωσία (Και το αντίστροφο)

Και πώς οδηγούν τις κινήσεις των δύο δυνάμεων - ακόμη και τις αποφάσεις τους στον πόλεμο στην Ουκρανία

«Η μυθολογία δεν είναι ψέμα», έγραψε ο Τζόζεφ Κάμπελ, ο μεγάλος μελετητής του μύθου και του αρχέτυπου. «Είναι μεταφορά». Οι μύθοι και οι μεταφορές παρέχουν τις αφηγήσεις που εμπνέουν πατριωτική αφοσίωση, παρακινούν τους στρατιώτες να πολεμήσουν και βοηθούν στην εξήγηση του έξω κόσμου. Και οι μύθοι που αγαπούν τα έθνη για τον εαυτό τους συχνά ενισχύουν τους συμπληρωματικούς μύθους που υιοθετούν για τους άλλους.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Foreign Affairs, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα ισχυρούς μύθους η μία για την άλλη. Ο βασικός μύθος που πιστεύει η Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι έχει υποτελείς και όχι συμμάχους, ότι είναι μια ηγεμονική δύναμη που κρύβει αδίστακτη φιλοδοξία και πιστεύει μόνο στο οικονομικό συμφέρον και όχι σε φιλελεύθερες αρχές και στην έννομη τάξη.

Πολλοί και μεγάλοι είναι, όμως, και οι μύθοι που κυριαρχούν στα αμερικανικά αφηγήματα για τους Ρώσους. Οι ΗΠΑ, εξηγεί το Foreign Affairs, βλέπουν και παρουσιάζουν ουσιαστικά τη Ρωσία ως μια χώρα χωρίς εσωτερική πολιτική – μία απόλυτη αυταρχική δύναμη της οποίας ο κακόβουλος, ακαταλόγιστος ηγέτης αντιμετωπίζει σκληρά το τι θέλουν οι πολίτες. Ήδη από το 1855, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν περιέγραψε τη Ρωσία ως ένα μέρος «όπου ο δεσποτισμός μπορεί να θεωρηθεί καθαρός και χωρίς το βασικό κράμα της υποκρισίας».

Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα έντασης και συγκρούσεων, η σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας είναι πλέον δομημένη γύρω από αυτούς τους μύθους. Οι μύθοι όχι μόνο επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά έχουν διαμορφώσει και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν, τον ρόλο κάθε χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο μύθος που υποστηρίζουν πολλοί Ρώσοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγεί συνεχώς το Κρεμλίνο σε επιζήμια πολεμική. Ο μύθος που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί για τη Ρωσία είναι επίσης μια παγίδα, που οδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαβάζουν λάθος το Κρεμλίνο και να χάνουν ευκαιρίες για συμβιβασμό.

«Τρελαμένοι με την εξουσία»

Στη Ρωσία, είναι συμβατική σοφία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τρελαμένες από την εξουσία. Η αμερικανική κοινή γνώμη, πιστεύουν πολλοί Ρώσοι, βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο μιας μεγαλομανούς ελίτ. Ο ενθουσιασμός για μια φιλελεύθερη διεθνή τάξη τυγχάνει ελάχιστης έλξης στη Ρωσία, όχι επειδή όλοι οι Ρώσοι είναι ρεαλιστές, αλλά επειδή η μυθική τους άποψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνει τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη σε όχημα αμερικανικής φιλοδοξίας. Πολλοί Ρώσοι είναι πεπεισμένοι ότι οι αναφορές των ηγετών των ΗΠΑ σε έναν υπερεθνικό ιστό κανόνων, νόμων και συνεργασιών είναι απλώς προπέτασμα καπνού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αμερικανικής ελίτ.

Σύμφωνα με το ρωσικό αφήγημα για τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι αμερικανικές καπιταλιστικές ελίτ ήθελαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και βρήκαν αμέτρητα στρατιωτικά προσχήματα για να ασκήσουν τις επιθυμίες τους. Ο εφιάλτης ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμόρφωσαν τους πολιτικούς κώδικες στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, ώθησαν αυτές τις χώρες σε συμμαχίες που κυριαρχούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χρησιμοποίησαν ως βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις ανάγκασαν να υπηρετήσουν ως μαριονέτες το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Για να συμβαδίσει, η Σοβιετική Ένωση έπρεπε να οικοδομήσει ένα προπύργιο «φιλικών χωρών» στην Ανατολική Ευρώπη και να δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο αποτύπωμα.

Για τη Μόσχα, η ουκρανική εχθρότητα είναι απλώς η καλυμμένη επέκταση της αμερικανικής εχθρότητας. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ για τους Ρώσους λειτουργούν περισσότερο ως όργανα της αμερικανικής ισχύος παρά ως ανεξάρτητα κράτη. Εκεί όπου οι κυβερνήσεις αντιστάθηκαν -στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σερβία και τη Συρία, καθώς και στην Ουκρανία πριν από την εξέγερση του Μαϊντάν του 2014- η αλλαγή του καθεστώτος ήταν η αμερικανική απάντηση.

«Η μοχθηρή, φιλόδοξη τυραννία»

Οι αμερικανικοί μύθοι για τη Ρωσία έχουν παρόμοιες βαθιές ιστορικές ρίζες.  Άκμασαν κατά τη σοβιετική εποχή και υποχώρησαν για λίγο κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης προεδρίας του Μπόρις Γέλτσιν. Με τον Πούτιν επανήλθαν στο προσκήνιο. Η προσέγγιση των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο είχε συχνά τη ζέση ενός μεσσιανικού αγώνα.

Ο μύθος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Ρωσία – ότι είναι μια μοχθηρή και φιλόδοξη τυραννία – προσφέρεται βεβαίως για εσωτερική κατανάλωση. Για να ενδιαφέρει τους εσωστρεφείς Αμερικανούς ο έξω κόσμος, η Ουάσιγκτον πρέπει να επινοήσει έναν παντοδύναμο κακό. Οι Αμερικανοί θέλουν να πιστεύουν ότι πολεμούν ένα άτομο που μπορεί να σκοτωθεί και όχι μια ολόκληρη χώρα που πρέπει να υποταχθεί.

Οι συγκρίσεις με τον Χίτλερ χρησιμοποιούνται για να σοκάρουν τους Αμερικανούς που αγαπούν τη δημοκρατία. Ο Πούτιν είναι απλώς ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά αυταρχικών ηγετών – Σαντάμ Χουσεΐν, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μουάμαρ αλ-Καντάφι και Μπασάρ αλ Άσαντ, για να αναφέρουμε μερικούς – οι οποίοι παρουσιάζονται μόνοι τους ως εμπόδιο στη δημοκρατία και την πρόοδο, γράφει το Foreign Affairs.

Ο Brian Jenkins, ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου στην RAND Corporation, συνόψισε αυτή την αντίληψη όταν έγραψε: «Στο εσωτερικό, ο Πούτιν δεν αντιμετωπίζει εκλογές, κανένα κόμμα ή κρατικό θεσμό που απειλεί την κυριαρχία του, καμία εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση. Είναι η Ρωσία. Και η Ρωσία είναι δική του».

Εάν ο Πούτιν είναι Ρωσία, το μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό για τη Ρωσία είναι η ψυχή του Πούτιν. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ φέρεται να έχει θέσει ως κορυφαία αναλυτική προτεραιότητά της την αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του Πούτιν.

Η μελέτη των ηγετών είναι σημαντική για την κατανόηση των αντιπάλων και ιδιαίτερα για την κατανόηση της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος κυριαρχεί ξεκάθαρα στη χώρα του. Αλλά ο Πούτιν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διλήμματα στο εσωτερικό. Κάθεται άβολα πάνω σε ένα περίπλοκο σύστημα ανταγωνιστικών φατριών και συμφερόντων. Πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αντιμαχόμενοι φίλοι από κάτω του δεν θα σκοτώσουν ο ένας τον άλλον ούτε θα ξεσηκωθούν εναντίον του. Ταυτόχρονα, πρέπει να κρατά το κοινό επαρκώς ενθουσιασμένο με αυτόν. Ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής κοινωνιολογικής έρευνας στη Ρωσία είναι, στην πραγματικότητα, η ρωσική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις μικρές αλλαγές στην κοινή γνώμη.

Δεσμευμένες στο μύθο μιας Ρωσίας χωρίς εσωτερική πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιλαμβάνονται ότι πολλές από τις ενέργειες του Κρεμλίνου στοχεύουν σε μια εγχώρια εκλογική περιφέρεια. Τα βάρη που επιβάλλουν αυτοί οι μύθοι υπερβαίνουν τις διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας. Στις διεθνείς υποθέσεις, οι μύθοι είναι επικίνδυνοι γιατί εδραιώνουν αρχέτυπα.

Η αρχετυπική Ρωσία είναι μια κακοήθης αυτοκρατορία, οι αρχετυπικές Ηνωμένες Πολιτείες ένας ληστρικός ηγεμόνας. Και ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο μοιάζει ανέφικτος.