Skip to main content

Γιατί η Ευρώπη τρέμει το… Νιού Χάμσαϊρ

REUTERS/Reba Saldanha

Η ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, συνήθως προκαλεί πανικό ή σύγχυση

«Η Νίκι Χέιλι είναι σύμμαχος των …κομμουνιστών και των αριστερών εξτρεμιστών», λέει ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην μοναδική πλέον, συνυποψήφιά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις σημερινές προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Τραμπ δεν διστάζει να «στολίζει» την 52χρονη Χέιλι, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας. «Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Νίκι είναι φιλοκινέζοι και υπέρ του Μπάιντεν», ισχυρίστηκε ο Τραμπ μιλώντας στους οπαδούς του στην πόλη Λακόνια του Νιου Χάμσαϊρ.

Η Χέιλι είναι κόρη Ινδών μεταναστών και στην πραγματικότητα δεν ανήκει στο στρατόπεδο κατά του Τραμπ: από τις αρχές του 2017 έως τα τέλη του 2018 ήταν πρέσβης στον ΟΗΕ, στην υπηρεσία του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ψιλά γράμματα όλα αυτά για τον πρώην πρόεδρο, που υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του ότι εάν επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο θα απελευθερώσει από τη φυλακή τους εισβολείς στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Κάποιος από το πλήθος φώναξε στον μεγιστάνα: «Ελευθέρωσε αυτούς της 6ης Ιανουαρίου» και εκείνος απάντησε: «Θα το κάνω».

Τα λεγόμενα του πρώην προέδρου προκάλεσαν πάντως και διαμαρτυρίες, καθώς ομάδα διαδηλωτών διέκοψε τη συγκέντρωση για λίγα λεπτά. Ο Τραμπ υποβάθμισε τη διαμαρτυρία, χαρακτηρίζοντάς την «καλό σημάδι».

Τελευταία ευκαιρία

Στη σημερινή αναμέτρηση στο Νιου Χάμσαϊρ, αναμένεται ενδεχομένως να κρίνει και τον τελικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για το χρίσμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του Πανεπιστημίου Monmouth , ο Τραμπ προηγείται και σε αυτή την πολιτεία με 52% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, με την Χέιλι να είναι στο 34%.

Για την Νίκι Χέιλι, το Νιου Χάμσαϊρ είναι ίσως η τελευταία της ευκαιρία να παραμείνει «ζωντανή» στην κούρσα. «Θεέ μου ,τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα», είπε η Χέιλι σχολιάζοντας τη σημερινή μονομαχία: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να αφήσουμε τον Λευκό Οίκο σε «δύο 80άρηδες» λέει, βάζοντας τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπάιντεν και τον 77χρονο Τραμπ στο ίδιο τσουβάλι. «Χρειαζόμαστε κάποιον από μια νέα γενιά για να αφήσει πίσω όλη αυτή την αρνητικότητα», προσθέτει.

Νιου Χαμσάιρ: Η πρώτη μικρή νίκη της Χέιλι έναντι του Τραμπ και η παράδοξη κούρσα των Δημοκρατικών

Παρά τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται από τον Τραμπ πάντως, η Χέιλι είχε αποφύγει την προσωπική αντιπαράθεση. Μόνο τις τελευταίες ημέρες αμφισβήτησε πιο επιθετικά εάν ο Τραμπ είναι «διανοητικά ικανός» για την απαιτητική δουλειά στο Οβάλ Γραφείο. Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική: αντικρούει κάθετα την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα ρατσισμού. Όταν ρωτήθηκε για την αιτία του Εμφυλίου Πολέμου, δεν τόλμησε να αναφέρει την κατάργηση της δουλείας. Προσπαθεί δηλαδή να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να στρέψει εναντίον της τη βάση των Ρεπουμπλικανών, η οποία έχει μετακινηθεί πολύ προς τα δεξιά.

Τρέμει η Ευρώπη

Με τον Τραμπ πάντως να φαντάζει ως ο επικρατέστερος και για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη έχει αρχίσει να αναρωτιέται τι θα αντιμετωπίσει αν τελικά νικήσει σήμερα στο Νιού Χάμσαϊρ και τελικά μπει ξανά στον Λευκό Οίκο. Τι θα σήμαινε αυτό για το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή άμυνα; Και τι για την Ουκρανία;

«Κι αν;» Το ερώτημα αυτό ακούγεται πολύ στις Βρυξέλλες πλέον, στους διαδρόμους της Κομισιόν, στα γραφεία των ευρωβουλευτών  και στις συνεντεύξεις τύπου.

Η ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη φορά, συνήθως προκαλεί πανικό ή σύγχυση. Ή μια παράκληση: όχι ξανά!

Πολλοί θυμούνται ακόμα πώς ο Τραμπ «στολίζε» τους Ευρωπαίους στην πρώτη του θητεία και ήθελε να καταργήσει το ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Εμμανουέλ Μακρόν συνέστησε πρόσφατα ηρεμία όταν έχει να κάνει με τον Τραμπ. «Ακολουθώ πάντα την ίδια φιλοσοφία», εκμυστηρεύτηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας στους δημοσιογράφους: «Αντιμετωπίζω τους αρχηγούς κρατών, όπως μου τους στέλνει ο.. λαός».

Ο Τραμπ δεν έκανε αυτό που ήθελε ο Μακρόν. Ούτε στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο, ούτε στην αποχώρηση από τη Συμφωνία για το κλίμα, ούτε για τους τιμωρητικούς δασμούς για το χάλυβα και το αλουμίνιο. Και η σύζυγος του προέδρου Μακρόν, Μπριζίτ, άκουσε τον Τραμπ να της λέει …παρηγορητικά ότι «ήταν σε τόσο καλή φυσική κατάσταση», για την… ηλικία της! –

Μακριά από την ασφάλεια της Ευρώπης

Οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, φοβούνται ότι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ουάσιγκτον δεν θα υποστηρίζει πλέον την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, όπως έκανε πριν. Και αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν θα είναι πλέον υπεύθυνοι για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Δεν είναι δίκαιο, οι  Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν τόσα πολλά για την ασφάλεια των Ευρωπαίων, ενώ πολλά κράτη της ΕΕ έχουν μεγάλα χρέη», είχε πει ο Τραμπ στους Ευρωπαίους το 2017, κατά την πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και αυτό πρέπει τώρα να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Οι Αμερικανοί έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής σχεδόν τη μισή στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, και ο Τραμπ θέλει να το αλλάξει αυτό.

Στις Βρυξέλλες δεν αμφισβητείται ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα. Αλλά, τα επιπλέον δισεκατομμύρια που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για την άμυνα της ΕΕ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών μελών, θα λείψουν από αλλού. Σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία της ΕΕ φλερτάρει με την ύφεση…Γι` αυτό όλα τα μάτια της Ευρώπης σήμερα είναι στραμμένα στο …Νιου Χάμσαϊρ!.