Skip to main content

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων της Χαμάς εισέβαλαν στο κοινοβούλιο

Φωτ. REUTERS/ Alexandre Meneghini

Συγγενείς ομήρων έχουν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και έξω από το κτήριο της Κνεσέτ

Στην Κνεσέτ εισέβαλε τη Δευτέρα ομάδα συγγενών Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που συνεδρίαζε κοινοβουλευτική επιτροπή, ζητώντας από τους βουλευτές να κάνουν περισσότερα για να απελευθερωθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η κινητοποίηση των περίπου 20 ανθρώπων αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης αγανάκτησης των Ισραηλινών, καθώς ο πόλεμος με τη Χαμάς εισήλθε στον τέταρτο μήνα του.

Μία γυναίκα κρατούσε φωτογραφίες τριών μελών της οικογένειάς της που είναι μεταξύ των περισσότερων από 250 ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Από αυτούς, περίπου 130 παραμένουν στη Γάζα, ενώ σχεδόν 110 αφέθηκαν ελεύθεροι τον Νοέμβριο.

«Θα ήθελα έστω και ένας να επιστρέψει ζωντανός, ένας από τους τρεις», φώναξε η γυναίκα. Άλλοι διαδηλωτές, φορώντας μαύρα μπλουζάκια, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Δεν θα κάθεστε εδώ, ενώ εκείνοι πεθαίνουν εκεί». «Αφήστε τους ελεύθερους τώρα, τώρα, τώρα», φώναζαν.

Η τύχη των ομήρων -27 από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ- συγκλονίζει τη χώρα. Όμως οι συγγενείς τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, ανησυχώντας ότι η κόπωση θα κυριαρχήσει και το θέμα θα ξεχαστεί.

Την ίδια ώρα, διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και έξω από το κτήριο της Κνεσέτ, με κάποιους να ζητούν μονομερή τερματισμό του πολέμου ή εκλογές.

Μέχρι πότε το Ισραήλ θα είναι «όμηρος» του Νετανιάχου

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέρριψε τους όρους που έθεσε η Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι περιλάμβαναν την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ακολούθως το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοούμενων ζήτησε από τον Νετανιάχου «να δηλώσει απερίφραστα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τους άμαχους, τους στρατιώτες και όλους τους άλλους που απήχθησαν στο φιάσκο του Οκτωβρίου». «Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να θυσιάσει τους ομήρους, θα πρέπει να επιδείξει ηγετική ικανότητα και να μοιραστεί με ειλικρίνεια τη θέση του με την ισραηλινή κοινή γνώμη», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP