Skip to main content

Ρωσία: Σύλληψη πολίτη που σχεδίαζε επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συλλαμβάνουν συχνά ανθρώπους που κατηγορούνται ότι διέπραξαν ή προετοίμαζαν επιθέσεις κατά γραφείων στρατολόγησης

Ένας κάτοικος της επικράτειας της Αλτάι της Ρωσίας συνελήφθη με την κατηγορία ότι προσπαθούσε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Μπαρναούλ (πρωτεύουσα της Αλτάι).

Αυτό ανέφερε το γραφείο Τύπου του περιφερειακού τμήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

«Οι πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην Αλτάι συνέλαβαν έναν πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεννημένο το 1979, ο οποίος επιχείρησε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στην Μπαρναούλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την FSB, ο άνδρας ήρθε σε επαφή μέσω Διαδικτύου τον Νοέμβριο με έναν εκπρόσωπο τρομοκρατικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που είναι απαγορευμένη στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, δήλωσε έτοιμος να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των διοικητικών κτιρίων της Μπαρναούλ και εναντίον ανώτερων αξιωματούχων στην περιοχή. «Στη συνέχεια, με οδηγίες του εκπροσώπου του της απαγορευμένης οργάνωσης, ετοίμασε ένα οπλοστάσιο με το οποίο υποτίθεται ότι θα άνοιγε πυρ εναντίον δομής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ενώ προσπαθούσε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση, ο άνδρας συνελήφθη από Ρώσους πράκτορες της FSB»

Σε βάρος του άνδρα έχει κινηθεί ποινική δίωξη και αντιμετωπίζει πολύ βαριά ποινή. Ο ίδιος δήλωσε αθώος.

Το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε βίντεο που δείχνει την σύλληψη του υπόπτου από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας με καλυμμένα τα πρόσωπα.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συλλαμβάνουν συχνά ανθρώπους που κατηγορούνται ότι διέπραξαν ή προετοίμαζαν επιθέσεις κατά γραφείων στρατολόγησης.

Σήμερα επίσης, η FSB, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε κάτοικο της Νοβοκουζνέτσκ, στη Σιβηρία, ο οποίος κατηγορείται ότι έστειλε χρήματα στον ουκρανικό στρατό, πράξη που συνιστά «εσχάτη προδοσία».